Друк

Використання незадекларованої праці - грубе порушення трудового законодавства

.

Використання незадекларованої праці веде до порушення прав людини, втрати працівником, зайнятим у «тіньовому» секторі економіки, соціальних гарантій, страхового стажу і для соціальних виплат, і надалі – в разі захворювання чи виходу на пенсію.

Форми нелегальних трудових відносин можуть бути різними, зокрема:
- використання праці з громадянами без укладення трудових договорів;
- встановлення працівникам неповного робочого дня або тижня з оплатою пропорційно відпрацьованого часу за умови їх фактичної повної зайнятості;
- встановлення для працівників «безкоштовного» випробувального терміну;
- виплата зарплати "в конверті" при легальному працевлаштуванні.
«Тіньова» зайнятість спрямована проти людини, позбавляє її легального працевлаштування, оплати й охорони праці та здоров'я, соціального, пенсійного та медичного забезпечення. Громадяни, які не уклали трудовий договір з роботодавцем, не вважаються працівниками, тому на них не розповсюджуються норми діючого законодавства та локальних документів підприємства. Таким громадянам роботодавці, як правило, відмовляють у наданні законних щорічних оплачуваних відпусток, відпусток на навчання. Крім того, таким громадянам не проводяться страхові виплати в разі настання нещасних випадків або професійних захворювань на виробництві, не нараховуються пільгові пенсії, не оплачуються лікарняні листи, включаючи по вагітності та пологах, не вносяться записи до трудової книжки, несвоєчасно проводиться оплата за виконані роботи, надані послуги, або зовсім не проводиться розрахунок по оплаті праці.
Тому, під час працевлаштування слід знати, що оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати - це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок. Необхідно зрозуміти, що захистити себе можна тільки законним шляхом. А це можливо в тому випадку, коли відносини з роботодавцем офіційно оформлені.
Нагадуємо, відповідно до ч. 3 ст. 24 КЗпПУ, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.
Тому шановні роботодавці, просимо вживати заходів щодо законного оформлення трудових відносин з найманими працівниками, по виплаті заробітної плати працівникам в повному обсязі та у встановлені терміни, недопущенню виникненню заборгованості.
Лише додержання працедавцем трудового законодавства та законодавства про зайнятість гарантує стабільний прибутковий бізнес і дасть змогу уникнути непорозумінь із найманими працівниками і контролюючими органами.

За матеріалами Управління Держпраці у Житомирській області 

joomlamodniyportal.ru