Друк

«Був поет на землі, та в пам’ять пішов»

.

У бібліотеці села Суховоля проведено літературні читання «Був поет на землі, та в пам'ять пішов», присвячені пам'яті поета-земляка Юрія Ковальського.

Юрій Іванович народився 1 травня 1938 року, тобто йому виповнилося б 79 років. На жаль, в цьому році, 9 червня, сумна дата – двадцять років, як поет пішов з життя.
Поезія Юрія Ковальського веде до роздумів, зцілює душу, наповнює життя новим змістом. Його вірші покладені на музику, піснями промовляють до земляків, захоплюють і дивують красою віршованого слова. Вся проза пронизана любов'ю до людей, до природи.
Рідні Юрія Івановича брат Іван та його дружина Марія зустріли усіх біля батьківської хати поета, на якій встановлено меморіальну дошку. Делегація від районної бібліотеки ім. Лесі Українки вшанувала поета покладанням квітів до пам'ятної дошки.
Літературні читання відкрила директор районної бібліотеки ім. Лесі Українки Лариса Дмитрівна Ковалевська. Вона розповіла присутнім, яку роботу проводить бібліотека з популяризації творчості Ю. І. Ковальського. Гості та учасники заходу з великою цікавістю прослухали вірші поета, прочитані учнями Суховільської школи.
Бібліотекар Суховільської сільської бібліотеки Гнесь Світлана Сергіївна оновила книжкову виставку про поета-земляка і провела біля неї перегляд літератури. Методист районної бібліотеки ім. Лесі Українки Альона Ющенко зачитала спогади дружини Юрія Ковальського «Слово про чоловіка». Галина Василівна Ковальська з радістю прийняла запрошення відвідати свято поезії. Завдяки її наполегливості вірші і проза Юрія Ковальського побачили світ. І на даний час бібліотеки району мають прекрасні книги: «Зимові квіти», «Днів моїх полічені хвилини», «Прозріння», «Вибрані твори», «Чого ми тут, на цій землі?». Зворушливо поділилася спогадами про свого чоловіка, подякувала всім за збереження його творчості та вшанування пам'яті.
Директор районної бібліотеки для дорослих з вдячністю подарувала квіти дружині Ковальського.
Юрій Ковальський писав не лише вірші, в його творчості є також оповідання. Ознайомила з ними Ужачинський сільський бібліотекар Таіса Лавренчук. Піщівський сільський бібліотекар Володимир Оніщук зачитав вірш «Звягель» з другої збірки Юрія Ковальського «Прозріння».
Поет навчався у Піщівській школі, яка вшановує його пам'ять. Сільська бібліотека кожного року віддає шану земляку, проводячи заходи та оновлюючи постійно діючу виставку.
В нашому районі багато талановитої молоді, які пишуть власні вірші. На свято поезії приїхала Вознюк Дарина з села Ужачин, яка зачитала власні вірші.
Назва літературних читань «Був поет на землі, та в пам'ять пішов» запозичена з вірша Лариси Герус. Свою книгу «Вічна зоря любові» вона презентувала у лютому місяці 2017 року.
Бібліотекар районної бібліотеки ім. Лесі Українки Марія Антонюк зачитала вірші, присвячені Юрію Ковальському Ларисою Герус: «Поети не вмирають» і «Свято без поета». Директор районної бібліотеки зачитала вірш «Юрію Івановичу Ковальському», який написав поет-пісняр Петро Фатенко.
Своїми спогадами про брата Юрія поділився Іван Іванович Ковальський. Присутні були у захваті від його розповідей.
Директор районної бібліотеки імені Лесі Українки Ковалевська Л. Д. подякувала присутнім за участь у поетичній годині та від імені начальника відділу культури райдержадміністрації Лілії Михайлівни Бобровської вручила подяки та подарунки учасникам заходу.
Зустріч шанувальників творчості поета-земляка ще раз показала наскільки жива пам'ять про Юрія Івановича. Він назавжди залишиться в наших серцях, в серцях новоград-волинців рядками своїх поезій, сторінками журналістських матеріалів та словами безсмертного гімну міста Новограда-Волинського.

Матеріал підготувала методист
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Альона Ющенко 

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
http://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7366-buv-poet-na-zemli-ta-v-pam-yat-pishov#sigProGalleriaa983cf9660
joomlamodniyportal.ru