Друк

«Мене не викреслити з історії ніяк»

.

Христина Олексіївна Алчевська (1882-1931) – неординарна особистість, що була наділена різнобічним хистом: обдарована поетеса, прозаїк, драматург, перекладач, публіцист, педагог.

Вона належала до славетної української родини Алчевських. Батько її – Олексій Кирилович – громадський діяч, людина передових поглядів, брав участь в українських просвітницьких гуртках. Мати – Христина Данилівна – була відомою діячкою народної освіти, організатором просвітницької праці серед селянства і робітників. Атмосфера, в якій зростала майбутня поетеса, інтерес і любов її рідних до народного слова, обрядів, звичаїв виховали в ній естетичні смаки, визначили подальший шлях у житті.
Поетична спадщина Христі Алчевської досить велика. За десять років творчої праці вона опублікувала 11 збірок. Остання, дванадцята, збірка вийшла в Польщі. Зі всіх збірок лише десята була видана російською мовою.
Христина Олексіївна – автор численних літературно-критичних статей, присвячених зокрема творчості Т. Г. Шевченка, В. Стефаника й інших письменників. Плідною була також і перекладацька діяльність письменниці.
В читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки до 135-річчя з дня народження Христини Олексіївни Алчевської оформлено книжкову виставку та проведено інформаційний дайджест «Мене не викреслити з історії ніяк...». Відвідувачі бібліотеки дізналися про життєвий шлях письменниці, ознайомилися з її творами та статтями в періодичних виданнях про видатну особистість.
«Пісня життя» Христі Алчевської не змовкла, не загубилась у плині часу, як залишилася живою і нетлінною найкраща частина її літературної спадщини, як завжди лишаються для вічності найкоштовніші витвори людського духу.

Матеріал підготувала
головний бібліотекар районної
бібліотеки імені Лесі Українки
Олена Дяченко  

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
http://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7235-mene-ne-vikresliti-z-istoriji-niyak#sigProGalleria84c11f2d45
joomlamodniyportal.ru