Друк

Славний байкар і поет української землі

.

Як байкопис займає Гребінка
перше місце в нашім письменництві.
Його байки визначаються яскравим
національним і навіть спеціально
лівобережним українським колоритом,
здоровим гумором...
І. Франко

Не одне покоління від безтурботних дитячих днів і до похилого віку супроводжують мудрі і проникливі, лагідні і ущипливі, жартівливі і сумовиті слова байок, віршів та оповідань відомого письменника Євгена Гребінки, якому судилося стати найвизначнішим байкарем першої половини XIX ст.
З нагоди 205-річчя від дня народження Євгена Павловича Гребінки (1812-1848), українського й російського поета, прозаїка, байкаря, видавця, громадського діяча, в районній бібліотеці для дітей оформлено виставку-портрет «Славний байкар і поет української землі». На виставці представлена література про життя і творчість Євгена Гребiнки та твори, виданi в рiзний час рiзними видавництвами України.

На абонементі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки до 205-ї річниці від дня народження Є. П. Гребінки оформлено Літературний календар.
Час, коли зростав і мужнів талант Євгена Гребінки, якого Іван Франко справедливо назвав «талановитим письменником російсько-українським, був тяжким. Майбутній письменник побачив світ у грізний рік Вітчизняної війни. Бурхливі події кінця ХVІІ – початку ХІХ століття, піднесення національної самосвідомості в країні, розвиток соціальної й національної боротьби, пробудили глибокий інтерес передових письменників до народу, його життя, дум і сподівань, що в свою чергу, спрямувало літературу на нові шляхи-до реалізму. Прозова спадщина, поетичні твори й байки дозволяють оцінити Євгена Гребінку як яскравого представника українського романтизму, письменника-новатора, який створив невмирущі образи, розбудував жанрові виднокраї української літератури. У своїх байках, у поезії та в прозовій спадщині Гребінка подав портрет своєї епохи, виявивши при цьому глибоку мистецьку індивідуальність, яка, ідучи услід за покликом віку, зосталася, проте вірною високим моральним цінностям.
На виставці, присвяченій Євгену Павловичу Гребінці представлені книги такі, як: «Зібрання творів у 5-х томах», «Зібрання творів у 3-х томах», «Избранные произведения», «Вибране», «Вибрані твори», «Чайковський», «Повести», «Ведмежий суд».
Байкар, поет, письменник залишив помітний слід в українському літературному процесі передшевченківської доби, а його самобутні, привабливі твори заслужили право на вдячну пам'ять багатьох прийдешніх поколінь.

Матеріал підготовлено
відділом культури

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
http://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/7117-slavnij-bajkar-i-poet-ukrajinskoji-zemli#sigProGalleria9cb177432c
joomlamodniyportal.ru