Помилка
  • JFolder::files: Шлях не є текою. Шлях: /home/nvrdacom/public_html/images/12.2015/Kultura/14
Повідомлення
  • Была обнаружена проблема с Вашей галереей изображений. Пожалуйста, удостоверьтесь, что папка, которую Вы используете в галерее Simple Image Про установлена в правильные теги, существует и содержит действительные файлы изображения. Плагин не мог определить местонахождение папки: images/12.2015/Kultura/14
Друк

Чарівне мереживо Новорічних свят

Взимку, коли сніг вкриває своєю ковдрою подвір'я та стріхи хат, коли чудернацькі коштовні візерунки прикрашають вікна осель, у нашій країні відзначають зимові свята, що пов'язані з великою кількістю традицій та народних звичаїв.

В народі говорять: «Зима прийшла і празничків привела».

На перший зимовий місяць, 13 грудня, припадає свято Андрія. В ніч під Андрія хлопці мають найбільші права – єдина ніч в році, коли парубкам вибачаються всі бешкети. Свято Миколая, 19 грудня, найбільш улюблене дітьми, бо Миколай, захисник усіх бідних і знедолених, приносить дітям подарунки.
Шостого січня – Свят-вечір. Кожна господиня в Україні встає раненько, щоб приготувати на вечерю аж 12 пісних страв. На столі головною стравою є кутя і узвар. Прикрашає стіл дідух (уквітчаний сніп жита чи пшениці). А ще цей вечір у народі носить назву – Багата Кутя. Діти носять вечерю: хрещеному, хрещеній, найближчим родичам. За принесену вечерю їх чекають подарунки та гостинці.
Сьоме січня – перший день Різдва, яке святкують три дні. В перший день йдуть до церкви, а повернувшись, всією родиною сідають за святковий стіл.
Починаючи від Свят-вечора і аж до Водохреща, українці колядують та щедрують – співають ритуальні пісні–побажання господарям осель та їх домочадцям.
Тринадцятого січня святкують день Маланки, а чотирнадцятого – день Святого Василя. Молодь ходить з вертепом, водить «козу», співає колядки та щедрівки, жартує та розважається.
Хрещення або Водохреща припадає на 19 січня. У цей день по всій Україні святять воду (хрестять маленького Ісуса Христа). Вважається, що напередодні Водохреща вода в ріках хвилюється і стає цілющою. Люди зберігають таку воду за образами на випадок поранення або хвороби.
Водохрещами завершується різдвяно-новорічний цикл свят.

До зимових Новорічних свят в читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено книжково-ілюстративний вернісаж «Чарівне мереживо Новорічних свят». На ньому увазі читачів представлено книги та статті з періодичних видань про зимові свята, традиційні страви, звичаї та обряди та особливості їх святкування в різних регіонах України. Велику зацікавленість у читачів викликали сценарії на дану тематику, викрійки новорічних костюмів для дітей, ідеї оформлення святкових інтер'єрів та виготовлення новорічних прикрас власноруч.

Матеріал підготувала
головний бібліотекар районної
бібліотеки імені Лесі Українки
Олена Дяченко

{gallery}12.2015/Kultura/14{/gallery}