Друк

Як уникнути шкоди для здоров'я за святковими столами

Скористайтесь порадами лікаря, щодо "заходів безпеки" тобто переїдання які пов'язані з проблеми зі здоров'ям за святковими столами.

Ось і настали довгоочікувані зимові свята. Майже скрізь на нас чекає-не дочекається смачний святковий стіл. Як же зробити так, щоб за два веселих тижня не тільки не набрати зайвих кілограмів, але і отримати задоволення від новорічних страв, не завдавши при цьому шкоди власному організму

Намагайтеся їсти в основному те, що швидко перетравлюється. Це насамперед салати і страви, приготовлені з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа.
Утримайтеся від страв, які перетравлюються занадто довго, - смаженого м'яса, солінь, маринадів, копчень.

Не починайте їжу з жирних страв - жири знижують секрецію шлункового соку і уповільнюють травлення.
Намагайтеся не захоплюватися екзотичною їжею - зосередьтеся на тому, до чого звик ваш організм. Якщо ви все ж таки хочете скуштувати щось незвичне, зробіть це після того, як з'їсте небагато овочевого салату: сирі овочі допоможуть вашому шлунку перетравити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, "зв'яже" більшу частину речовин , які можуть спричинити розлад травлення.

Не варто намагатися куштувати все підряд - краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Невелика розмаїтість їжі, що потрапляє до шлунку, гарантує швидке перетравлювання і відсутність будь-яких неприємних наслідків. Окрім того, чим менше ви їсте, тим менший ризик випадкового вживання несумісних продуктів. Якщо ж ви все-таки вирішили покуштувати все, що стоїть перед вами, намагайтеся їсти потроху, чергуючи дегустації із салатами з сирих овочів. Їсти не варто все і потроху. Набагато корисніше вибрати один із тих продуктів, які були під забороною, і щодня додавати по одному новому. Це найбільш правильна і безпечна тактика. Але, на жаль, і найскладніша для виконання.

Якщо у період свят Ви вирішили зробити собі послаблення і вжити алкоголь - однозначно шкідливо. Це подвійний удар по печінці – жирні та смажені м'ясні страви плюс спиртні напої – або печінка, або підшлункова точно потерпатиме. Тому потрібно вибирати спиртні напої дуже ретельно і бути вірним обраному напою упродовж усієї Новорічної ночі. Це можуть бути сухі білі або червоні вина і, в принципі, все.

Потрібно бути обережнішим з традиційними шампанськими винами, особливо солодкими, і міцним алкоголем. Тим, хто вирішив зробити послаблення, ці напої можуть принести неприємні наслідки. Безпечна кількість алкоголю для жінок у перерахунку на 40 градусів – приблизно 50-70 грамів, для чоловіків – 70-100 грамів.

Чи варто запивати алкоголь? По-перше, алкоголь потрібно не запивати, а закушувати, а по-друге, не робити складних коктейлів, вони тільки погіршують як сам процес сп'яніння, так і подальший похмільний синдром. Також не можна змішувати спиртні напої з газованими, оскільки бульбашки газу підсилюють ступінь сп'яніння і ще більше дратують слизову оболонку шлунка.

Велику шкоду організму приносять солодкі газовані напої, які погані всі. Тобто серед них немає жодного корисного. Не має значення, де у них насипали барвники і додали вуглекислу кислоту. Отрута – завжди отрута. У газованих напоях є ароматизатори, консерванти, вуглекислий газ, різні регулятори кислотності, штучні замінники смаку, кольору, запаху... Тобто у природі таких поєднань не існує, це синтетично створені шкідливі речовини, які дуже боляче б'ють по нашому організму, причому абсолютно по всім органам і системам, а ще їхня величезна кількість цукру. До прикладу, у пляшечці солодкої газованої 0,33 л може міститися до 15-17 шматочків цукру-рафінаду. Тобто якщо протягом новорічної ночі випивається літр-два, уявіть, яку величезну кількість цукру отримує організм тільки з різнобарвною газованою водою.

Щодо мінеральної води - це теж може мати наслідки. Кожній людині підходить своя мінеральна вода залежно від кислотності, як ви абсолютно правильно помітили, а також стану нирок. Деякі води будуть дуже сильно заважати, деякі допомагати... Тому найрозумніше, що можна зробити, – брати для щоденного вживання столові води низької мінералізації. На упаковці не повинно бути написано, що вода лікувальна або лужна, у жодному разі! Лікувальна вода потрібна для лікування, і підібрати її може лікар залежно від кожного конкретного випадку. У принципі, також припустима на Новорічному столі лікувально-столова, або гідрокарбонатно-натрієва вода мінеральна вода, типу «Боржомі».

Щодо соків, начебто це смачно і корисно, але ж у супермаркетах часто продають те, що соками у повному розумінні цього слова і не назвеш. Може, краще приготувати їх самому? Краще брати не солодкі соки, а зробити самостійно кислі морси, приміром, із журавлини, калини, обліпихи. Такі осінні сезонні ягоди добре впливають на процес травлення і не перевантажують наш організм цукром. Тому що, якщо ви візьмете абсолютно будь-який сік, навіть справжній фреш, у ньому величезна кількість цукру. Якщо ми ввечері добре поїмо і вип'ємо фреш з величезною кількістю глюкози, то організму нічого корисного не додамо. Навпаки, тільки викличемо процес бродіння. Щодо того, який сік купувати у супермаркеті, ви повинні тверезо оцінювати ситуацію і розуміти, що будь-який сік із пакету і сік свіжовичавлений – це два різні продукти. До магазинного соку ближче все-таки термін нектар.

Чому ми лікарі вранці не радимо доїдати те, що залишилося після святкового новорічного столу? Це вкрай небезпечно. Майонезні салати, ще й з ковбасою і різними вуглеводами – це справжній курорт для шкідливих мікроорганізмів. Там є все для того, щоб вони росли і розвивалися у неймовірних кількостях. Коли людина з'їдає таку страву після того, як вона постояла дня два-три, вона має всі шанси продовжити святкування в інфекційному відділенні з розладом стільця, блювотою, температурою. Такий салат не має права бути у холодильнику більше 4-5 годин, поза холодильником – більше двох годин.

Часто запитують про ферментні капсули або ферментні таблетки. Необхідно пам'ятати, що у цих препаратах присутні тільки ферменти підшлункової залози, які вас повністю не врятують, а тільки частково розвантажать цей орган. Але ніхто не вбереже, наприклад, при достатку смажених жирних страв людей з жовчнокам'яною хворобою від просування каменя по жовчним потокам, від загострення гепатиту. Якщо є хронічні захворювання, потрібно бути вкрай обережними з переїданням. Дозування ферментних препаратів людям з хронічними захворюваннями призначає тільки лікар. Ферментні препарати допомагають в основному тільки здоровим людям. Головні ліки – це помірність.

І на заключення, якщо Новий рік таки не склався і людина розуміє, що отруїлася, то у першу чергу до приїзду лікаря потрібно, якомога швидше позбутися від тієї харчової маси, яка є недоброякісною та призвела до цих симптомів. Тобто випити велику кількість води і штучно викликати блювотний рефлекс. Після цього тільки лежати і чекати лікаря. Єдина пігулка, яку ви можете випити без призначення лікаря, – активоване вугілля.

Лікар – гастроентеролог поліклініки КДД
Чаудхарі Шаілендра Сінг