Друк

Показники державного бюджету на 2016 рік

25 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради України було ухвалено проект Закону «Про державний бюджет України на 2016 рік».

Ухвалення Закону про державний бюджет на 2016 рік є важливою складовою для отримання наступного траншу МВФ та іншої, пов'язаної з ним міжнародної фінансової підтримки, що має на меті забезпечити стабільність, прогнозованість та економічне зростання, як для країни в цілому, так і для кожного громадянина зокрема.

Відповідність ухвалених законопроектів принципам та цілям програми співробітництва України з МВФ "Механізм Розширеного фінансування" (що є необхідною умовою для надання Україні наступного траншу МВФ), буде аналізуватися спеціалістами Міжнародного Валютного Фонду окремо.

Ключові показники державного бюджету на 2016 рік:

Доходи: 595,1 млрд. грн. (+15,1% порівняно з Законом про державний бюджет на 2015 рік)
Видатки: 667,7 млрд. грн..

Соціальні стандарти: мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум будуть зростати двічі в році – перший раз 1 травня на 5% й другий 1 грудня на 7%, всього 12% на рівні із закладеною інфляцією.

Всі основні соціальні допомоги для найбільш вразливих верств населення збережені й проіндексовані у зв'язці із соцстандартами.

Закладено більший ресурс на виплату громадянам житлових субсидій в розмірі 35 млрд. грн. (із цьогорічних 24 млрд. грн.).

На оборону і безпеку держави передбачено спрямувати ресурс загальним обсягом 113,6 млрд. грн. (або 5,0% від ВВП).