Друк

Роз’яснення щодо прийняття в експлуатацію приватних житлових будинків, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт

.

25 липня 2011 року набрав чинності наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (№91 від 24.06.2011 р.) «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж». Порядок розроблено відповідно до п.9 розділу V Закону України від 17.02.11 р. № 3038-VI "Про регулювання містобудівної діяльності".

 

Цей Порядок встановлює процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом вказаних об’єктів, збудованих до 31.12.2009р. без дозволу на виконання будівельних робіт, заяви про прийняття в експлуатацію яких подано до 31.12.2012 р.

 

Прийняття в експлуатацію об’єктів здійснюється безоплатно Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та її територіальними органами за результатами технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж та за наявності документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт, шляхом реєстрації поданої замовником декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом з описом вкладення до Інспекції за місцезнаходженням об’єкта заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, до якої додаються:

  • два примірники заповненої декларації;
  • звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об’єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації;
  • засвідчені в установленому порядку копії:
  • документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт;
  • технічного паспорта, виданого бюро технічної інвентаризації.

Заява про прийняття в експлуатацію об’єкта підписується також із співвласниками земельної ділянки та зазначеного об’єкта (у разі їх наявності).

Інспекція розглядає справи про адміністративне правопорушення і накладає адміністративні стягнення згідно із статтею 244-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Один примірник декларації після проведення реєстрації повертається замовнику, а другий залишається в Інспекції, яка її зареєструвала.

Датою прийняття в експлуатацію об'єкта є дата реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об'єкт необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла,електроенергії, включення даних про такий об'єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

При наявності правовстановлюючих документів щодо об'єкта,який вводиться в експлуатацію, зареєстрована декларація є також підставою для внесення змін до технічного паспорта об'єкта, виготовленого бюро технічної інвентаризації.

Замовник зобов'язаний протягом семи календарних днів з дня прийняття в експлуатацію об'єкта подати копію декларації відділу регіонального розвитку, містобудування та архітектури райдержадміністрації для подання ними інформації про прийнятий в експлуатацію об'єкт до органу державної статистики за формами, передбаченими звітно-статистичною документацією.

Цей наказ діє до 30.01.2013 р.