Друк

МОЗ РОЗ’ЯСНЮЄ: ЗА ПІДРОБКУ COVID-СЕРТИФІКАТІВ – 170 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ ШТРАФУ

.

Вакцинація та генерація COVID-сертифікатів доступні для кожного. Отримати сертифікат можна у застосунку чи на порталі Дія. Утім, деякі люди виготовляють, продають чи купують підробку. Як повідомили під час спільного брифінгу Мінцифри, МОЗ та Кіберполу, вже зараз у роботі правоохоронних органів відкриті сотні проваджень.

 

Нещодавно Уряд погодив ініційований МОЗ законопроєкт про кримінальну відповідальність за продаж та користування підробленими COVID-сертифікатами відповідно до якого:

українцям, що свідомо використовують фейки, загрожує штраф до 34 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі;

медпрацівники, які будуть вносити неправдиві відомості у бази даних, отримають штраф до 68 тисяч гривень або до 2 років обмеження волі та позбавлення права обіймати посаду;

тим, хто підробки виготовлятиме та продаватиме,  штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

COVID-сертифікати  це документ, який дозволяє нам поступово повертатися до звичного життя, подорожувати до інших країн і контролювати розповсюдження коронавірусу. Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини і кожен, хто хоче вакцинуватися від COVID-19, може це зробити та отримати справжній COVID-сертифікат.

Як повідомляє Головне управління Національної поліції в Житомирській області, по всій Україні працює 1200 мобільних груп, які мають повноваження перевірити справжність сертифікату про вакцинацію.

Довідково. Проєкт реалізований Мінцифрою спільно з МОЗ України, НСЗУ та за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, проєкту EU4DigitalUA і Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.