Друк

Три Спаса

.

Кажуть люди: «От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас.
Мед, як сонце, золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак, волошки, чорнобривці —
Все на Спаса пригодиться.
Хто працює, той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне, прощавай,
В душах нам тепло лишай.
О. Роговенко

З давніх давен в Україні з благоговінням і радістю святкували у другій половині серпня Три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий.
Медовий Спас відзначають 14 серпня. Свято пов'язане з древньою візантійською традицією здійснювати хресний хід у Константинополі з Хрестом Господнім. У народі цей день називається Медовим Спасом, Спасом на воді та Мокрим, або Маккавея, так як цього дня освячують мед, і відзначають пам'ять святих мучеників Маккавеїв. У цей день віряни згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які в далекому 166 році до нашої ери поплатилися життям, бо сповідували віру в Істинного Бога.
Другий Спас Преображення Господнє, одне з 12 головних православних свят, яке відзначається 19 серпня. Тоді Господь преобразився перед трьома своїми учнями на горі Фавор. У народі цей Спас називають «Яблучним», так як в цей день освячують перший урожай фруктів яблука, груші, виноград.
Третій Спас називають не лише Горіховим, а й Полотняним, а також і Хлібним. Після свята Успіння Пресвятої Богородиці закінчувалася жнива, а значить, на Третій Спас пекли хліб з нового врожаю та пироги. Третій Спас по праву називали Горіховим Спасом. В цей час достигали лісові горіхи, їх заготовляли і освячували в церкві. 29 серпня 944 року візантійський імператор Костянтин Багрянородний наказав перенести образ Спасителя з Едесси до Константинополя. Проте під час одного із хрестових походів 1204 року зображення викрали і, за легендою, намагалися перевезти на кораблі, який потонув у Мармуровому морі. За іншою версією, Нерукотворний образ у 1362 році передали до Генуї, де його зараз зберігають у монастирі на честь апостола Варфоломія.
У читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Три Спаса». Представлена література ознайомить користувачів бібліотеки з народними обрядами та звичаями, викличе інтерес до культурних традицій наших предків та не залишить байдужими до духовних цінностей нашого народу.

Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Віталіна Артеменко