Друк

Набуття страхового стажу є актуальним не лише для найманого працівника, а й для самого підприємця

.

На жаль, сьогодні чимало працюючих не бачать проблеми в отриманні "тіньової" заробітної плати, кладучи до кишені "чисті доходи". Надаючи згоду працювати нелегально, працівники позбавляють себе соціальних гарантій: оплати лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, оплачуваної відпустки, втрачають страховий стаж, а надалі – право на гідну пенсію.

Частіше проблема мінімізації заробітної плати, а подекуди і її тінізації виникає внаслідок недобросовісних дій фізичних осіб-підприємців, які частково, приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачують зарплату найманим працівникам готівкою, не відображеною в бухгалтерському обліку. Фактично такі працівники оформлені на 0,25 або 0,5 ставки і нарахування їм заробітку відбувається в розмірі, меншому за законодавчо встановлений мінімум.
При працевлаштуванні необхідно вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин шляхом укладення трудових угод та надалі контролювати сплату ними єдиного соціального внеску. З'ясувати повноту відображення роботодавцем нарахованої заробітної плати та сплаченого єдиного внеску найманий працівник може і самостійно, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України
Також нагадуємо фізичним особам-підприємцям про необхідність сплати єдиного внеску не тільки за найманих працівників, а й за себе як за підприємців, адже від цього залежить зарахування страхового стажу та розмір майбутньої пенсії. Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. З 1 січня нинішнього року мінімальний розмір єдиного внеску, який необхідно сплатити на місяць для набуття страхового стажу, становить 819,06 грн. з мінімальної заробітної плати 3723 грн. При цьому варто зауважити, що при сплаті мінімального внеску з мінімальної зарплати розраховувати в майбутньому на велику пенсію не доводиться, адже розмір пенсії визначається розміром сплачених страхових внесків: чим більший внесок, тим більша пенсія, мінімальний внесок відповідно передбачає мінімальний розмір пенсії.
Шановні роботодавці! Закликаємо вас бути відповідальними за своїх працівників та не позбавляти їх права на гідні умови життя, адже тільки повна зайнятість та справедливий рівень оплати праці дають право на соціальний захист та пристойне пенсійне забезпечення в майбутньому.

Завідувач сектору забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного відділу

Л.О.Андрієнко