Друк

«Засновник Запорізької Січі Дмитро Вишневецький»

.

Б'є ногою ворон-коник
Ворога десь чує –
За Байдою отаманом
Козацтво сумує

Пісню про Байду знає, мабуть, кожен в Україні. Та далеко не всім відоме справжнє прізвище цього легендарного героя. Байдою називали Дмитра Івановича Вишневецького, якому по праву судилося стати одним з перших ватажків козаччини. Він був людиною незалежною і надзвичайно хороброю, а одночасно і талановитим військовим, мав певну визначену мету – захищати свій край від споконвічних ворогів і руйнівників рідної землі – бусурманів.
Найбільшою заслугою Дмитра Вишневецького стало успішне завершення справи об'єднання козаків для боротьби з турками та татарами. На історичній арені він заявив про себе у 1550 році, коли став старостою Канівським та Черкаським. З того часу Вишневецький назавжди пов'язав свою долю з козаччиною. Дмитру Вишневецькому разом з козаками вдалось збудувати дерево-земляну січ з вежами для гармат на острові Мала Хортиця, що стала прототипом Запорозької Січі. Завдяки цій фортеці татари боялися тепер вирушати в походи в Україну, а коли приходили сюди, то їх розбивали козаки дощенту.
Немало походів здійснив Дмитро Вишневецький проти татар і турків, немало завоював їхніх фортець, одсунувши їх кочовища подалі від Дніпра. Але свою мученицьку смерть засновник Січі прийняв від турецького султана Сулеймана ІІ.
У читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки до 500-річчя від дня народження Дмитра Вишневецького оформлено виставку-перегляд «Засновник Запорізької Січі Дмитро Вишневецький». На ній увазі читачів представлено книги і статті з журналів «Чумацький шлях» та «Шкільна бібліотека» про життя і героїчну боротьбу Дмитра Вишневецького проти поневолювачів української землі.
Безсмертний образ свободолюбивого лицаря Дмитра Вишневецького став символом героїзму і незламності всього українського народу, його патріотизму та мужності.

Матеріал підготувала головний бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Олена Дяченко