Друк

«Колами пекла»

.

У березні 2017 року Президент України видав Указ «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років».

Головною метою документа є гідне вшанування пам'яті жертв «Великого терору» – масових політичних репресій, донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у ХХ столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України.
За розмахом знищення населення комуністичний терор не знає собі рівних у світовій історії. Він залишився в пам'яті людства під назвою Великого терору.
За період «Великого терору» на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу, решту було відправлено до в'язниць і таборів.
27 жовтня, 1, 2, 3 і 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох на півдні Карелії капітан Матвєєв розстріляв «Соловецький етап» – 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, у його складі – 290 українців.
У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада 1937 року – поет-неокласик Микола Зеров, творець театру «Березіль» Лесь Курбас, драматург Микола Куліш, історики Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Сергій Грушевський, колишній міністр освіти УНР Антон Крушельницький та його сини Остап і Богдан, письменники Валер'ян Підмогильний, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Марко Вороний, Михайло Яловий та багато інших.
Останнім часом в Україні здійснено масштабну роботу з реабілітації жертв політичних репресій, повернуто добрі імена тисячам громадян. Перед істориками, правознавцями, тими, хто був небайдужим до антинародних дій владних структур, постало завдання об'єктивного з'ясування справжніх причин репресій, їх тяжких наслідків.
До 80-річчя Великого терору – масових політичних репресій – у читальному залі районної бібліотеки для дорослих оформлено виставку-реквієм «Колами пекла». На виставці увазі читачів представлено літературу, в якій викладено історичну правду про хід кривавих подій вісімдесятирічної давнини, їх масштаб, цифри і трагізм для української нації. Особливу зацікавленість у відвідувачів бібліотеки викликали книги «Україна в добу великого терору. 1936-1938.» та багатотомне видання «Реабілітовані історією. Житомирська область», в якому в алфавітному порядку вміщені прізвища та короткі довідки про репресованих, уродженців і жителів Житомирської області.

Матеріал підготувала головний бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Олена Дяченко