Друк

Міфи про субсидії

.

Після отримання платіжок за опалення все більше людей звертається до органів соціального захисту за оформленням субсидій.

Попри те, що процес оформлення субсидій є спрощеним, серед громадян все одно ходять чутки про те, як правильно користуватися державною допомогою. Управління праці та соціального захисту населення надає роз'яснення щодо найпоширеніших помилкових суджень громадян:

Якщо після перевірок декларацій з'ясується, що деякі люди приховали, що вони володіють декількома квартирами, машинами, будинками. Чи доведеться таким людям повертати державні тисячі гривень? Чи відберуть суди в українців субсидії ?
З травня 2015 року для призначення житлової субсидії скасовано критерії володіння другим житловим приміщенням чи більше як одним, автомобілем, іншим транспортним засобом. Тож це не може бути причиною відмови у наданні субсидії або повернення коштів субсидії. Форма Декларації про доходи і витрати осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії, не містить графи, в якій громадяни могли б надавати такі відомості.
Наприклад, раніше субсидія не призначалася сім'ї, яка володіла двома житловими приміщеннями. Тепер же на державну допомогу можуть претендувати громадяни, що мають у власності будь-яку кількість квартир, будинків. Проте субсидію отримають лише на одну з них – по зареєстрованому місцю проживання. Але якщо інші квартири здаються в оренду, то такі доходи повинні бути відображені в декларації.

Чи необхідно використовувати газ, воду та інші комунальні послуги в повному обсязі, на який призначена субсидія?
Через ці чутки громадяни не лише не економлять, а прагнуть використовувати більше води, газу та електроенергії, ніж їм потрібно. Проте «випалювати» газ до рівня призначеної субсидії безглуздо й нерозумно. Адже в результаті дбайливого користування ресурсами заощаджені кошти залишаються на рахунках сім'ї і можуть бути використані в подальші місяці, у тому числі і для погашення обов'язкової частки платежу.

Чи може перешкодити продажу квартири або будинку в майбутньому оформлення субсидії? Чи доведеться повертати всю суму отриманих субсидій?
Така думка поширюються з самого початку запровадження субсидій. Проте жоден з авторів цього твердження щодо субсидій не зміг навести прикладу, коли субсидія перешкодила оформити спадок, при продажу квартири довелося б повертати кошти отриманої субсидії, субсидія перешкодила б продажу квартири чи будинку. За 21 рік існування цієї державної допомоги такого жодного разу не сталося.
Нормативно-правовими актами з питань надання населенню житлових субсидій чітко встановлено, що субсидія є безповоротною державною допомогою і її отримання не пов'язане і не тягне за собою зміни форми власності житла. Також, не отримана заявником за життя субсидія готівкою на тверде паливо та скраплений газ, може бути отримана спадкоємцями як спадок після оформлення необхідних документів.

Чи надаються субсидії безробітним?
З 1 травня 2015 року до Положення про порядок призначення та надання житлових субсидій внесено ряд змін, які дозволили отримати субсидії багатьом з тих, кому раніше відмовляли. Мета цих змін – забезпечення надійного соціального захисту сім'ям, які не зможуть сплачувати за житлово-комунальні послуги після підвищення тарифів.
Зокрема, знято обмеження для призначення субсидії працездатним громадянам, які не працюють, не навчаються і не стоять на обліку у службі зайнятості як безробітні. Для розрахунку субсидії таким громадянам буде враховано умовний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Чи надаються субсидії за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг?
Така норма була раніше в порядку надання житлових субсидій, але вона відмінена ще у 2011 році. З того часу наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не може бути підставою для відмови у призначенні субсидії. Це дозволяє сім'ям вийти із замкнутого кола накопичення нових боргів за комунальні послуги.
Разом з тим слід пам'ятати, що одержувач субсидії має щомісячно сплачувати свою обов'язкову частку плати за житлово-комунальні послуги, яка визначена в повідомленні про призначення субсидії. І це зрозуміло: держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, але і накладає обов'язок – певну частину цих послуг одержувач субсидії повинен оплачувати.
Якщо вартість спожитої послуги менша, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов'язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги.
Якщо одержувач субсидії не сплачує обов'язкову плату, організації-надавачі послуг повідомляють про це орган соціального захисту. У такому разі надання субсидії може бути припинено, за виключенням випадків, коли несплата за послуги пов'язана із затримкою у виплаті заробітної плати, пенсії тощо.
У подальшому субсидія може бути призначена лише тоді, коли громадянин сплатить заборгованість, що утворилася через несплату обов'язкової частки плати.

Якщо є помилки при заповненні декларації (особливо часто помилятимуться літні люди). Чи будуть штрафувати, чи доведеться повертати субсидію?
Форма Декларації про доходи і витрати значно спрощена, заповнити її нескладно. З 21 липня 2015 року в Декларацію не потрібно вносити суми доходів, лише їх види і джерела отримання.
Допомогу в заповненні документів на субсидію завжди можуть надати спеціалісти управління праці та соціального захисту населення або уповноважені представники сільських та селищної рад. Ніяких штрафів за помилки в деклараціях не буде, якщо тільки громадяни свідомо не приховали частину важливої інформації.
Одержувачі субсидії попереджаються про відповідальність за приховування відомостей про доходи. У разі виявлення такого факту – надання житлової субсидії може бути припинено, а надміру нараховані кошти потрібно буде повернути.
Якщо ж виявлене порушення приведе лише до зменшення розміру субсидії, то потрібно буде повернути надмірно нараховані кошти, і далі сім'я зможе отримувати субсидію в зменшеному розмірі.
Чи потрібно при оформленні субсидії вказувати відсотки від депозиту як один з видів доходу? Чи доведеться повертати субсидію тим, у кого є депозити в банках, якщо вони перевищують певну суму?
Згідно положення про порядок призначення та надання населенню субсидій з 21 липня 2015 року внесено зміни, якими встановлено, що до сукупного доходу не враховуються доходи від розміщення депозитів (п.8 ПКМУ №848 від 21.10.1995 зі змінами).
Отже, депозити і відсотки по ним не враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в призначенні житлової субсидії або припиненні її надання.