Друк

Необхідність профілактичного флюорографічного обстеження залишається актуальним

.

Профілактичні флюрографічні обстеження – це метод діагностики, який проводиться для масового обстеження населення з метою раннього виявлення захворювань органів грудної порожнини таких як: туберкульоз, пухлини легень, пневмонії, неспецифічні захворювання легень, середостіння, скелета грудної порожнини тощо.

Проведення профілактичних рентгенівських обстежень певних категорій населення здійснюється за допомогою стаціонарного апарату та пересувного флюорографічного комплексу. Це сучасні рентгенографічні апарати з цифровою обробкою зображення. Цифрова обробка зображення дозволяє отримати набагато якіснішу картину, а можливість збільшити зображення допомагає більш ретельно оглянути обстежувану ділянку. При тому, що для діагностики використовуються найнижчі дози рентгенівського опромінення. Цифровий флюорограф дає можливість фіксувати зображення і зберігати його на цифрових носіях.
Рентгенівським профілактичним обстеженням згідно рекомендацій Міністерства охорони здоров'я підлягають особи у віці від 15 років. Абсолютно здоровій людині рекомендується проходити флюорографію органів грудної порожнини один раз в два роки.
Особи, які відносяться до декретованих груп (фактично переважна більшість населення), а саме: медичні працівники, працівники харчової промисловості, закладів освіти, та робота яких пов'язана з професійними шкідливостями, а також особи з хронічними захворюваннями повинні проходити обстеження не рідше один раз на рік. Протипоказаннями для проходження флюорографічного обстеження є стан вагітності і період грудного вигодовування (за виключенням окремих випадків).
Обов'язково необхідно звернутися до лікаря, якщо ви маєте такі симптоми як:
- стійкий кашель з виділенням мокроти більше, як 2 тижні;
- немотивоване тривале підвищення температури тіла до 37,2 - 37,1;
- швидка втомлюваність;
- втрата апетиту та надмірне безпричинне схуднення;
- надмірне потовиділення, особливо вночі;
- задишка, кровохаркання;
- біль в грудній клітині.
Обстеження населення проводиться безкоштовно, можна пройти в 123 кабінеті поліклініки, а також при планових виїздах пересувного флюорографічного комплексу.
За 2016 рік при профілактичній флюорографії було виявлено 35 випадків вперше встановленого туберкульозу із них жителів міста – 20, села -15; випадків онкологічних захворювань - 14 із них жителів міста – 10, села -4; пневмоній -162 випадки із них жителів міста – 103, села -59. Виявлення даної патології дало можливість почати своєчасне адекватне лікування пацієнтів та вберегти близьких від небезпечних хвороб.
Шановні новоград - волинці! заради свого здоров'я й довголіття, не нехтуйте регулярним проходженням профілактичних оглядів самі та спонукайте до цього своїх рідних і близьких людей. Важку хворобу легше попередити ніж лікувати.

Л.А. Процик, лікар – рентгенолог міськрай ТМО