Друк

Регулюємо оплату праці у колективних договорах і угодах або заробітна плата у 2017 році по-новому

.

З 1 січня 2017 року увійшли в дію нові законодавчі акти у сфері оплати праці, зокрема Закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№1774-VIII від 06.12.2016 р.), «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№1801-VIII від 21.12.2016 р.), яким встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 грн.

Так, Законом №1774-VIII змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати. Показник мінімальної заробітної плати не застосовується як розрахункова величина у колективних договорах та угодах усіх рівнів. Тепер до мінімальної зарплати можуть включатися доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат (частина друга статті 3-1 Закону).
Скасовано поняття оплати за просту некваліфіковану працю. Таким чином, питання співвідношення оплати за некваліфіковану та кваліфіковану працю перенесено у площину колективно-договірних відносин. Водночас через невизначеність, хто саме має регулювати перелік доплат, надбавок, заохочувальних та компенсаційних виплат, що включаються до складу мінімальної заробітної плати, ці питания мають вирішуватися соціальними партнерами у рамках колективних договорів і угод.
Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою. При цьому, варто пам'ятати про складові, які за жодних обставин не включаються в розрахунок нарахованої заробітної плати.
Якщо ж працівник не виконав місячну норму праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час тощо, то оплата його праці проводиться пропорційно виконаній нормі праці.
Орієнтиром для встановлення розміру тарифної ставки працівника першого тарифного розряду є величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що визначається Законом «Про державний бюджет України на 2017 рік», станом на 1 січня календарного року у розмірі 1600 грн..
Прикінцевими положеннями Закону №1774-VIII зобов'язано соціальних партнерів у тримісячний термін привести норми колективних договорів і угод у відповідність до чинного законодавства. Також норми договорів, угод, що погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників є недійсними, і забороняється включати їх до договорів і угод.
Завдання профспілок полягає в тому, що під час проведення переговорів із внесення змін і доповнень до колективних договорів, угод зберегти існуючі гарантії працівників в оплаті праці, а також забезпечити оптимальне співвідношення між кваліфікованою та некваліфікованою працею, основною та додатковою заробітною платою. З метою забезпечення належного захисту прав працівників на підприємствах, організаціях, установах необхідно організувати внутрішній контроль за неухильним дотриманням роботодавцями законодавства про працю, зокрема, в частині своєчасності та повноти нарахування і виплати заробітної плати.
У випадках безпідставної відмови роботодавців від забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати слід використовувати можливості вирішення розбіжностей, які передбачені у Законі України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів, конфліктів».

Відділ з питань праці УПСЗН
Новоград-Волинської РДА