Друк

ЩО ЗМІНИЛОСЬ У РАЙОНІ ЗА РІК

.

Перший рік роботи Володимира Михнюка на посаді голови райдержадміністрації минув 25 березня. Саме час підбити підсумки зробленого, втіленого в життя, реалізованого і, звісно ж, обговорити плани на наступний рік.

Пропонуємо дізнатися про це із перших вуст – в інтерв’ю з очільником району В. В. Михнюком.

Володимире Володимировичу, наскільки вдалим був цей рік для Вас, як для керівника, і для громади загалом?

– З упевненістю можу назвати цей рік успішним, адже вдалося реалізувати багато задуманного. Та й висновок роблю цей не лише з власних роздумів, а на основі думки фахівців. Так, за оцінкою діяльності районних державних адміністрацій та міськ-виконкомів за січень-вересень 2015 року район посів друге місце в області! Згідно рейтингу, що проводить управління освіти облдержадміністрації за підсумками роботи у 2015 році наш район посів 4 місце серед 23 районів, із 2014 року покращили свій результат на сім позицій, а управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації посіло перше місце серед відповідних управлінь області. За підсумками роботи терцентр посів ІІ місце в області, а в номінації «Кращий районний, міський Будинок культури області» перемогу здобув наш районний Будинок культури (с. Ярунь). Також маємо І місце серед районів області за результатами спортивних змагань. Тож пишатися є чим!

Чого «коштував» нашому району такий успіх?

– Звісно, успіх не приходить сам. Тому довелося добре попрацювати. І приємно відзначити, що за цей рік я побачив злагоджену роботу працівників райдержадміністрації, структурних підрозділів, сільських і селищного голів. Їхня робота була, є і буде направленою на результат, за що я щиро вдячний кожному відповідальному працівникові.
Наполеглива робота, нерідко із самопожертвами (маю на увазі не робочий час, терпіння), дали змогу нашому району в 2015 році посісти ІІІ загальнообласне місце в рейтингу виконання доходної частини бюджету. Ми перевиконали бюджет на 38,2 %у минулому році, а нині, за перший квартал, випереджаємо плани із наповнення бюджету на 82,3 %. Зараз особливу увагу приділяємо легалізації заробітної плати, детінізації доходів підприємств та установ району, виплати заробітної плати не менше мінімальної заробітної плати. Так, середня заробітна плата за 2015 рік по області становить 3271 грн., тоді як по району – 3456 грн., це одна з найвищих заробітних плат в області. На одній із підсумкових нарад в облдержадміністрації наш район визнано одним із кращих по роботі із цих питань.

Сьгодні часто піднімають питання енергоефективності. Чи є зрушення у цьому питанні в районі?

– Були часи, коли завданням номер один було підведення газу до населених пунктів району. Сьогодні ж, у зв‘язку із нестабільною політичною ситуацією, мусимо переходити на альтернативні види палива, які не лише забезпечать безперервне постачання тепла в соціально важливі установи, а й дадуть позитивний економічний результат. Тому, працюючи у цьому напрямку, за кошти районного бюджету в 2015 році переведено газові котельні Городницької, Броницькогутянської ЗОШ І-ІІІ ступенів на опалення твердими видами палива. Крім того, переведено опалення природним газом на дрова приміщення відділу освіти РДА.
Плануємо продовжувати роботу і в 2016 році. Зокрема, у двох школах І-ІІІ ступенів – у селах Нова Романівка і Сусли (вартість робіт відповідно 588 тис. грн. і 412 тис. грн.). Окупність робіт по цих школах відповідно складе 1,4 і 1,2 сезону, що дасть зекономити 374 тис. грн. та 368 тис. грн. відповідно.
Тобто ми працюємо на перспективу економії бюджетних коштів для освіти на майбутнє.
Отже, тільки на роботах з переведення котелень на альтернативні види палива протягом 2015-2016 років вдасться зекономити більше 2 млн. грн. Завдяки цьому в 2015 році ми забезпечили виплати згідно ст. 57 ЗУ «Про освіту» і доплати за престижність праці педагогам району.

За високі досягнення в сільськогосподарському виробництві в 2015 році Новоград-Волинський район шостий раз поспіль отримав Диплом переможця обласного конкурсу трудового суперництва серед районів Перехідної зони області. Як вдається утримувати позиції?

– Це – заслуга людей. На території району діє 39 сільськогосподарських підприємств, у користуванні яких перебуває 45,3 тис. га сільгоспугідь, в т. ч. 41,3 тис. га ріллі. Вони плідно працюють у розвитку тваринницької та рослинницької галузей, щоразу освоюють нові ринки збуту – в Україні та закордоном.
Загальний обсяг реалізованої аграрними підприємствами власно виробленої продукції по всіх каналах реалізації у 2015 р. порівняно з 2014 роком у вартісному виразі збільшився на 69,6 % 
і становив 477,6 млн. грн. А ще продовжується реалізація інвестиційних проектів і придбання високопродуктивної техніки, на що за рік залучено коштів в сумі 43,8 млн. грн.

А який стан справ із промисловими підприємствами району. Є позитивні зрушення?

– Окрім стабільної роботи підприємств промислової галузі, ми повсякчас працюємо над залученням інвесторів, відкриттям нових підприємств, створенням сприятливих умов для роботи промисловиків. І бачимо результат – у технічне переоснащення виробництв та їхню модернізацію підприємствами вкладено понад 15 млн. грн. власних інвестицій. Зокрема, ПрАТ «Чижівська паперова фабрика» – завершено роботи по перепрофілюванню на новий вид продукції (папір гігієнічний). Змонтовано нову лінію по переробці макулатури для її подальшого використання як сировини. Проведено випробування лінії. На ПП «Немильнянський цегельний завод» налагоджено випуск димоходів керамічних. Продовжувалась реалізація інвестиційного проекту по реконструкції міні ГЕС у с. Чижівка ТОВ-ом «Гідроенергоінвест» м. Київ.

Освіта, медицина, культура, соціальний захист населення – це галузі, життєво необхідні для розвитку району. Якими успіхами тут можете поділитися?

– Основною перемогою в освіті вважаю те, що при всій скруті нам вдалося забезпечити безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів, а також дітей пільгових категорій. За це окремо хочу подякувати депутатам району, які з відповідальністю підійшли до вирішення цього питання і одностайно підтримали рішення про виділення коштів на ці потреби з районного бюджету. Так, є і свої труднощі, зокрема – ліквідація шкіл, бібліотек. Але сьогодні це вимога і закону, і часу. Робити такі кроки дуже складно, але розуміння того, що у майбутньому це дасть свій позитивний результат, змушує діяти. Інший варіант є: пустити все за течією, а згодом, коли грошей на фінансування просто не залишиться, ці установи ліквідуються самі по собі. Але тоді постає питання, кому потрібен такий господар, який не вирішує проблеми, а лише спостерігає?
Натомість у селах, де ліквідовані школи, ми організовуємо підвезення учнів і вчителів до сусідніх шкіл району, де у більшому колективі та в умовах конкуренції зростає рівень освіти. Нині для цього задіяно 10 автобусів, два із яких – новенькі – вдалось придбати наприкінці 2015 року за кошти фонду регіонального розвитку та співфінансування району.
Приємно відзначити, що мережа дитячих садків зросла на 2 заклади і нараховує 33 ДНЗ, з яких: 17 типових та 16 – з короткотривалим режимом перебування. З 1 вересня почав функціонувати новозбудований за кошти СТОВ «Птахівник» та районного бюджету сучасний типовий ДНЗ у с. Дідовичі, у грудні у с. Федорівка на базі місцевої школи відкрито 33-й у районі ДНЗ з короткотривалим режимом перебування, також у грудні відкрито 2 додаткові групи у типових ДНЗ с. Кикова та с. Нова Романівка. Завершено капітальний ремонт приміщення Колодянського ДНЗ і в грудні переведено у типовий (17-й у районі), активно проводяться ремонтні роботи окремого типового приміщення Пилиповицького ДНЗ.
У галузі культури в районі активно працюють 177 колективів художньої творчості, із яких десять колективів мають звання «народний аматорський» та два – «зразковий».
Проведено оптимізацію бібліотек району. Економічний ефект від оптимізації мережі бібліотечних закладів району дав загальну економію коштів районного бюджету 489,9 тис. грн. у рік.
Упродовж 2015 року колективами народної творчості у районі проведено 1322 масових заходи.
4 березня вперше за 10 років відбувся районний конкурс «Жінка року 2015» на базі районного Будинку культури в с. Ярунь.
Що ж стосується галузі охорони здоров’я, то одним із позитивних моментів і вагомим внеском для розвитку галузі в 2015 році є придбання і введення в експлуатацію пересувного діагностичного кабінету (флюорографа). Крім того, ремонтували приміщення ФАПів та амбулаторій.
Про роботу управління праці та соціального захисту населення і говорити буде зайвим, лише той факт, що вони стали кращими в області – говорить сам за себе.

У нашому районі загинуло 17 військовослужбовців. Як турбується райдержадміністрація про їхні родини та про добробут учасників АТО?

– У рамках програми соціальної підтримки військовослужбовців, які брали участь в АТО в 2015 р. на виплату матеріальної допомоги учасникам АТО виділено майже 1 млн. грн. (959,1тис. грн) бюджетних коштів із районного, селищного та сільських бюджетів.
Крім того, за бюджетні кошти виготовлено та встановлено 12 меморіальних пам’ятних дошок загиблим учасникам АТО та проведено відшкодування за встановлення пам’ятників по 10 тис. грн. родинам загиблих учасників АТО.
Обласною державною адміністрацією за моєї підтримки придбано 6 квартир у м. Новоград-Волинський. Квартири отримали 4 родини загиблих учасників АТО та 2 інваліди війни, учасники АТО.
До управління Держгеокадастру звернулися і отримали довідки про надання дозволу на складання документацій із земле-устрою щодо передачі земельних ділянок у власність 144 учасники АТО. Це – про фінансову і матеріальну допомогу. Та головною вважаю увагу. Тож для того, щоб гідно шанувати пам’ять про наших захисників, які не повернулися додому із серпня по жовтень 2015 року, були організовані та проведені футбольні турніри «Герої не вмирають» у населених пунктах району, де проживали загиблі. Разом із міською владою, яку на той час ще очолював Володимир Загривий, та військовослужбовцями місцевого гарнізону відкрили пам’ятник загиблим учасникам АТО при в’їзді в місто.
Намагаємось підтримати і дітей учасників АТО. Влітку організували для них поїздку до Іспанії, де дітвора і відпочила, і оздоровилась, за кошти районного бюджету у сумі 40 тис. грн.
Крім того, щоразу, коли за допомогою звертаються учасники АТО чи їхні рідні, намагаюсь якомога більше приділити уваги вирішенню їхніх проблем і цього ж вимагаю від своїх підлеглих. Бо свій обов’язок перед країною ці люди виконали, тепер – черга за нами.

Процес децентралізації набирає обертів. Яка Ваша участь у ньому?

– З перших днів перебування на посаді я разом із головою районної ради Дмитром Рудницьким почали активно працювати над цим питанням. Ми виїздили у сільські та селищну ради, де проводили роз’яснювальні роботи, спілкувалися з людьми, розповідали про всі можливі позитивні та негативні наслідки. Усе для того, щоб люди змогли зробити правильний вибір не наосліп, а на основі максимально проаналізованої інформації. Крім того, в районі відбулися два засідання круглого столу з питання підтримки проведення реформи децентралізації за участю німецького експерта з питань децентралізації пана Олівера Ерета.
24 лютого в смт. Городниця та с. Ярунь відбулися виїзні засідання за круглим столом на тему: «Децентралізація влади та реформування місцевого самоврядування».
Захід відбувся за ініціативи обласної ради та Офісу реформ у Житомирській області спільно з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування Житомирської облдержадміністрації та Житомирської обласної ради.
Щоб словами усе не завершилося, перейшли і до конкретних дій. Розпорядженням голови райдержадміністрації № 177 від 15.04.2015 «Про створення робочої групи з розроблення перспективного плану формування територіальних громад Новоград-Волинського району», створена відповідна робоча група, яка за звітний період засідала 6 разів. Результатом роботи групи є напрацьовані та подані на затвердження обласної ради та Кабміну проекти об’єднання територіальних громад.
У цьому напрямку робота триває.

Володимире Володимировичу, а як щодо проблем, чи у районі їх немає?

– Проблем – немає. Є питання, які потрібно вирішити, і саме вони створюють план на наступний рік. Зокрема, у 2016 році ставимо собі завдання покращити стан доріг у районі, ситуацію із забезпеченням житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Є проблема із демографічною ситуацією, тому вважаю за необхідне створити усі необхідні умови для того, аби люди відчували свою спроможність у вихованні підростаючого покоління. А це і стабільний фінансовий заробіток, і соціально-побутові умови, й забезпечення надання якісних медичних і освітніх, і безпека у всіх своїх проявах. Не оминають нас і загальнодержавні питання, такі як вакцинація населення і транспортне перевезення пільгових категорій населення. Тому і в цьому напрямку будемо працювати.

Дякуємо за відверті відповіді. І наостанок ставимо питання саме про відвертість, відкритість і доступність: наскільки влада району відповідає цим вимогам сучасності?

– Сектор інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю апарату районної державної адміністрації активно та своєчасно висвітлює діяльність адміністрації на офіційному веб-сайті (nvrdazt.gov.ua), а також у соціальних мережах: у Facebook (facebook.com/rdanv) та Вконтакте (vk.com/rdanv). Співпрацює зі ЗМІ, забезпечує інформаційну підтримку заходів, що стосуються життя району.
За звітний період офіційний веб-сайт було осучаснено та оновлено, з травня минулого року управління сайтом здійснюється сектором інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю, що дало економію близько 15 тис. грн у рік., а також підвищення безпеки та оперативності веб-ресурсу. Також створені та своєчасно наповнюються офіційні сторінки у соціальних мережах.
Як і обіцяв, усі призначення на керівні посади відбуваються лише після публічних обговорень кандидатів, враховуються усі «за» і «проти», і тільки потім я приймаю рішення.
А що стосується особисто мене, то я завжди готовий до конструктивного діалогу. Офіційно ж приймаю мешканців району у відповідності до графіку, який регулярно публікується у газеті «Лесин край», а за можливості поза графіком.
Що ж, перший рік роботи голови РДА Володимира Михнюка завершився досить вдало. Наступного року чекатимемо на ще кращі результати роботи районної команди.

Сектор інформаційної діяльності 
та комунікацій із громадськістю
райдержадміністрації