Друк

Чотири історії старожилів лісового господарства: Юзьков Анатолій Арсентієвич

.

Праця лісівника, чи то майстра лісу тяжка, а іноді і небезпечна. Однак, багато людей присвячують їй своє життя. Вони живуть лісом, дихають ним, вкладають душу і ніколи не зізнаються, що ця справа не вдячна, адже, вони точно знають, ліс віддячить.

 Напередодні Дня працівників лісу ми вирішили поговорити зі старожилами цієї сфери, дізнатись чому саме ця професія та за що вони її так люблять.

Новоград-Волинський лісгосп АПК

Юзьков Анатолій Арсентієвич – лісник не в одному поколінні. Ще малим, разом з батьком, бігав на поміч. Саме тоді й дізнався про всю не легку роботу лісівника та не злякався, а полюбив всією душею.

Саме так він і говорить: «Ліс треба любити, любити свою роботу, не чекати коли дадуть розпорядження, а робити все наперед. Відчувати коли прийшов час.»

Анатолій Арсентійович майже 23 років працює лісівником. До цього працював водієм, теж в лісництві, однак за три роки зрозумів — ця робота не його. Батько пішов на пенсію, а він зайняв його місце. Закінчував технікум у Березному за фахом майстер лісу, над тим яку спеціальність обрати ні дня не думав, знав — створений для лісу.

Вся його родина працювала в лісі, батько, брат, дід і навіть прабабуся. Зараз разом з дружиною доглядають за культурами, іноді діти допомагають, чоловік має двох доньок. Разом садять нові ділянки, доглядають за ними, це справа не одного року, на швидкий результат сподіватись не варто. Кожен день Анатолій Юзьков робить обхід територій, дивиться за культурами. «Стараюсь все робити сам, але іноді допомагають колеги навіть з інших лісгоспів.

 Проживаю я в Дубниках на роботу їду за 9 км до Городницького лісництва. Мій обхід – площа 206 га, повірте знаю мало не кожен куток. Робота складна оскільки доводиться постійно знаходитись в лісі, не допускати чорних лісорубів, оберігати ліс від пожеж та інших пошкоджень. Весь час ми здійснюємо контроль за насадженнями – це невід’ємна частина клопіткої праці справжнього лісівника. Починаючи від висадки лісу до проведення рубок проходить не один рік, а то й десятки років. За цей час необхідно докласти неабияких зусиль, щоб виростити справжній ліс: своєчасно просапувати, обкошувати, проводити рубки догляду за молодими насадженням, попереджувати появу шкідників та багато іншого. На кожному етапі є робота, ліс любить догляд.», - зізнається пан Анатолій.

«У нас дуже хороший директор і колектив, є на кого покластись, є нові працівники, багато питають — всього навчаю. Мені 57 років і я вже два роки на пенсії, але все одно працюю.

На мою думку, справжній лісівник має бути працьовитий, щоб відчував ліс, знав коли саме потрібен догляд. Бажаю, кожному мати це відчуття — коли саме ти потрібен, міцного здоров’я, успіхів в роботі та миру» - побажав колегам Анатолій Юзьков.

Продовження буде...