Друк

З 1 квітня на території Житомирської області розпочинається нерестова заборона

.

Нерест – особливий та надзвичайно важливий період у житті мешканців водойм, коли відбувається їх розмноження. З метою охорони, збереження та створення сприятливих умов для природного відтворення водних біоресурсів з першого квітня 2021 року встановлюється весняно-літня нерестова заборона. Управлінням Держрибагентства у Житомирській області видано наказ від 23.03.2021 № 9-у  «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області у 2021 році».

 

Відповідно до наказу забороняється вилов водних біоресурсів у такі строки:

- у річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) - з 1 квітня по 20 травня включно;

- на водосховищах - з 1 квітня по 10 червня включно;

- у придаткових водоймах (непроточних при найближчому рівні води: протоки, гирла,  ставки, озера інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені  тощо) - з 1 квітня по 30 червня включно.

Місцями нересту вважати мілководні, зарослі вищою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм, стариці, заплави та заливні луки, прибережну рослинність водних об'єктів.

У цей період забороняється проведення змагань з рибальства та підводного полювання, пересування будь-яких плавзасобів, що належать фізичним або юридичним особам, за винятком суден контролюючих та інших державних органів, що використовуються під час виконання ними службових обов'язків; проведення будівельних, днопоглиблювальних, вибухових, бурових та інших  гідромеханізованих робіт, добування будівельних матеріалів (піску, гравію тощо).

Суб'єктам господарювання всіх форм власності, у тому числі, суб'єктам малої енергетики, не допускати різких коливань рівнів води у рибогосподарських водних об'єктах.  

Дозволяється любительський і спортивний лов риби з берега в межах населених пунктів, розташованих на берегах водойм, за межами місць нересту однією поплавковою або донною вудками з одним гачком або спінінгом.