Друк

Весняно-літня нерестова заборона на вилов риби

.

З 1 квітня 2024 року на водоймах Житомирської області розпочинається весняно-літня нерестова заборона на вилов водних біоресурсів.

 

Відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства в Житомирській області від 22 березня 2024 р. № 31 затверджено терміни нерестового періоду, під час якого забороняється займатися риболовлею на водних об’єктах Житомирської області:

  • з 1 квітня по 20 травня - у річках та їх кореневих водах;
  • з 1 квітня по 9 червня - у водосховищах.

У придаткових водах річок строки заборони добування (вилову) водних біоресурсів визначені Правилами любительського рибальства та Правилами промислового рибальства.

     Крім того, даним наказом затверджено межі нерестовищ по всій акваторії рибогосподарських водних об’єктів, підконтрольних Житомирському рибоохоронному патрулю, за виключенням ділянок в адміністративних межах населених пунктів, де дозволяється любительське та спортивне рибальство відповідно до вимог Правил любительського і спортивного рибальства.

      На водних об’єктах, розташованих на територіях природного заповідника «Древлянський» та Поліського природного заповідника, заборонено будь-який вилов водних біоресурсів.

      Порушення правил рибальства в цей час карається як накладенням штрафів, так і притягненням  до кримінальної відповідальності. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ.

     Також,  нагадуємо, що відповідно до Наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства в Житомирській області від 22.11.2023 р. № 69 у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області встановлено заборону на лов річкових раків до 30 червня 2024 року.