Друк

#СпротивТриває: 10 років спротиву. Історія Олександра Тарапона

.

Мінреінтеграції продовжує публікувати історії громадян України, які чинять спротив ворожій окупації в Криму.

 

Олександра Тарапона позбавили волі у березні 2022 року за «дискредитацію російської армії». Випадок Олександра – один із перших, коли в окупованому Криму незаконно застосували кримінальне переслідування й ухвалили реальний вирок у «справі», пов’язаній із «дискредитацією армії рф». 

Олександр Тарапон – активіст, мешканець Алушти. Після окупації росією Криму у 2014 році залишився разом із дружиною та маленькою донькою на півострові. Не підтримав псевдореферендум і всіляко протидіяв російській пропаганді. 

Після початку повномасштабного вторгнення Олександр активно висловлював свою позицію проти окупантів, розклеював по місту антивоєнні листівки та порівнював напад на Україну з діями гітлерівців під час Другої світової війни. Його дружина Адель після початку повномасштабного вторгнення надавала психологічну підтримку українцям, які перебували в зоні бойових дій. 

21 жовтня 2022 року «суд» визнав Олександра винним у нібито поширенні фейків про російську армію та засудив до 2,5 років ув’язнення. Окупанти взяли його під варту одразу ж у залі «суду». 

Наприкінці грудня 2022 року чоловіка незаконно етапували до росії. Станом на початок літа 2023 року Олександр Тарапон перебував у виправній колонії № 3 Ставропольського краю рф.

«Не можна було мовчати та не діяти, коли страждає мій народ, моя країна, моя сім’я», – слова Олександра, які є потужним свідченням того, що спротив в окупованому Криму триває!

З сайту ЖОВА