Друк

#Безбарєрність: Мобільний застосунок, що рятує від домашнього насильства. ВІДЕО

.

Домашнє насильство — одне з найпоширеніших порушень прав людини. Це насильство чи інше жорстоке поводження однієї людини над іншою у рамці побутових відносин, таких як шлюб чи співжиття. Від різних форм насильства в сім’ї страждають діти, жінки, чоловіки. Найбільш вразливими є діти.

 

 

У 2023 році від домашнього насильства постраждало 13 826 осіб, найбільше потерпають від домашнього насильства жінки – 10 458. Діти 438.

 

Нагадаємо, що в області  функціонують мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, служби первинного соціально-психологічного консультування, притулки та центри соціально-психологічної допомоги  особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

 

Звернення по допомогу у випадку домашнього насильства може бути складним, а інколи стати небезпечним тригером для кривдника. Тому Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine спільно з МВС України та Національною поліцією України, за підтримки British Embassy Kyiv та першої леді України Олени Зеленської презентували новий мобільний застосунок для жінок, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, чи перебувають у групі ризику.

 

Його завдання – полегшити отримання допомоги для жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні порушення (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо.

 

Концепція застосунку робить його абсолютно непримітним для кривдника. Зовнішній інтерфейс застосунку замасковано під звичайний додаток, що дозволяє без остраху встановити та використовувати його у своєму телефоні.

 

Прихований інтерфейс містить кнопку SOS, через яку можна викликати поліцію. Дзвінок на 102 у цьому випадку не потрібний. Місце перебування постраждалої визначається через геолокацію або зазначену під час реєстрації адресу.

 

Окрім кнопки виклику, застосунок також містить:

– корисну інформацію про ознаки насильства;

– можливість перевірити свої стосунки;

– план дій для постраждалих та свідків;

– мапу інших служб допомоги разом з контактами.

 

Застосунок функціонує і доступний для завантаження як у Play Market, так і в App Store.

 

З метою убезпечення жінок, які будуть використовувати додаток, його назва і зовнішній вигляд не розголошуються.