Друк

#тияк? Як допомогти собі при нав’язливих думках

.

Нав’язливі думки можуть виникати як через певні причини, так і зовсім без причин. Вони можуть тримати міцно наче капкан, спричиняти паніку, тривогу або стрес.

Через нав’язливі думки важко зосереджуватися на чомусь важливому, важко заснути, навіть в тиші та безпеці. Тож як допомогти собі при нав’язливих думках?

Спробуйте техніку “Сейф”.

Закрийте очі та уявіть найнадійніший для вас сейф. Намагайтесь уявляти до дрібних деталей. Подумки торкніться його дверей.

Уявіть, де знаходиться цей сейф.

Нав’язливу думку уявіть фотографією.

Уявіть, що цю фотографію ви востаннє тримаєте  в руках, а потім кладете до сейфу.

Уявіть, як закриваєте двері надійного сховища на міцні замки. Як пробуєте знову відчинити сейф, але це не вдається. Отже, нав’язлива думка надійно схована!

Також радимо подивитися техніки самодопомоги на сайті проєкту Ти як?

Часто жодна з технік не допомагає. Тоді потрібно звернутися до спеціаліста або сімейного лікаря, який пройшов спеціальне  навчання та надає психологічну допомогу.

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтеся дашбордом. У полі група послуг оберіть пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

 

Інформація з сайту Житомирської ОВА