Друк

Два роки боротьби

.

Рівно два роки тому війна, яка триває вже десять років, набула нових масштабів. Два роки тому наш ранок почався зі звістки, від якої ми не спали декілька днів – розпочалося повномасштабне вторгнення. Нам дали всього три дні, лише 72 години, щоб здатись. Натомість ми боремось вже два роки, бо маємо мету, віру, найкращих у світі воїнів, волонтерів, медиків та ще багатьох небайдужих українців.

 

Сьогодні у цьому зверненні я хочу подякувати всім українцям та особливо мешканцям нашого району. За ці два роки я не раз дивувався нашому вмінню об’єднуватись у будь-яких ситуаціях. Дякую органам місцевого самоврядування та усім ланкам виконавчої влади району за ті неймовірні обсяги роботи, що доводилося виконувати понаднормово; спасибі підприємцям та аграріям, які завжди йшли назустріч, приходили на кожну важливу нараду та долучались до всіх зборів. Ми разом стали гарною командою. Маю надію, надалі будемо зі ще більшими зусиллями працювати задля такої жаданої Перемоги.

Якими були ці два роки для адміністрації? Такими ж, як і для кожного українця: ми боролись і працювали щосили.

Весна 2022. Цілодобові чергування, перепрофілювання на «воєнні рейки», утворення ТРО, забезпечення військових усім необхідним, щодня очікування звернень Президента з новинами. Ми всі побачили істинне нутро ворога, а світ – на що здатна росія: міста-герої Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Миколаїв, Гостомель, Волноваха, Буча, Ірпінь, Охтирка – пам’ятаємо...

Літо 2022. Ремонт та створення нових укриттів у навчальних закладах, робота над відкриттям шкіл для офлайн-навчання. Знову і знову підтримка військових, збирання гуманітарних вантажів, отримання допомоги від країн Європи: таке необхідне для нас та дуже дороге обладнання для лікарень району від друзів з Німеччини. Новина: Україна отримала статус кандидата в ЄС.

Осінь 2022. Україна пішла в контрнаступ: український прапор здійнявся над містами Ізюм, Балаклія, Куп’янськ, Лиман, Херсонської області й самим Херсоном. Початок навчального процесу в нових умовах, страшні ракетні обстріли кожного міста України. План країни-агресорки залишити нас без світла й тепла не вдався: ми вистояли й стоїмо досі. Район перейменували, відтоді – Звягельський. Почали створювати пункти незламності, які працюють і досі: нині маємо 37 пунктів, розгорнутих в кожній громаді району, облаштованих усім необхідним.

Зима 2022. Ворог думав, ця зима стане останньою, що ми її не переживемо, та ми змогли. Ми зазнавали нових ударів щодня, дізнавалися про нові трагедії щодня, але витримали завдяки тим, хто викладався на повну. Це був перший рік повномасштабного вторгнення.

2023-й знову випробовував нас на міцність.

Зима 2023. У наш район за державною програмою релокувалось підприємство з Харкова. Ми постійно приймали внутрішньо переміщених осіб та надавали їм усе необхідне, разом з очільниками громад та волонтерами забезпечували їм прихисток.

Весна 2023. Розпочалась активна стадія програми зі створення реабілітаційних центрів для військових із вдячністю та бажанням створити максимально комфортні умови для їхнього відновлення після Перемоги. Ще більше уваги стали приділяти ветеранській політиці на місцях та реформували надання послуг для військових: зробили їх ще доступнішими. Розпочали всеукраїнську програму ментального здоров'я «Ти як?». Почали активну співпрацю з представниками Офісу Уповноваженого з питань зниклих безвісти, щоб пришвидшити пошук. Розпочали інформаційну кампанію з мінної безпеки: дітям по-новому розповідають про те, як поводитися з незнайомими предметами.

Літо 2023. Жахлива трагедія на Каховській ГЕС – ще один доказ безжальності ворога. Усім районом збирали та відправляли гуманітарні вантажі. Десятки тонн допомоги відправлені жителям Херсонської області, які постраждали від підриву ГЕС. Ракетний обстріл Звягельщини, на жаль, із жертвами. У приватному секторі Звягеля впала частина ракети, внаслідок чого загинула жінка, декілька десятків будинків зазнали ушкоджень. Продовжилось вручення найвищих відзнак району рідним загиблих військових. Зустрічали на Звягельщині учасників марафону «Я піднімаю прапор за Україну в НАТО» – важлива подія, щоб показати всьому світові, наскільки сильно ми прагнемо стати членом Альянсу. Збільшували кількість укриттів. Створювали нові дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї. Крім того, в межах району розпочали серію виїзних семінарів-нарад для переймання досвіду та розвитку кожної громади.

Осінь 2023. Зустрічались з підприємцями й аграріями та дякували за десятки автомобілів, за сотні тисяч гривень, переданих на ЗСУ. Беремо участь у конгресах місцевих та регіональних влад, разом з міжнародними партнерами напрацьовуємо план дій надалі – у війні з таким підступним ворогом нам потрібний чіткий план. За ці два роки ми збільшили кількість укриттів зі 147 до 269. Тільки в освітніх закладах створено 122 укриття.

Зима 2023. Лідери країн ЄС офіційно ухвалили рішення почати перемовини про вступ України до ЄС. Школярі району активно готуються до проєкту «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги».

Занадто рано робити будь-які підсумки, але ми мусимо знати про свої досягнення, щоб мати стимул не зупинятись та працювати далі.

Ми стали одним цілим, родиною, яка більше нічого не боїться. А ще ми сіяли, збирали, обробляли поля, надавали нові робочі місця, відкривали нові підприємства, збільшували обсяг виробництва і при цьому завжди допомагали армії. Дякую кожному за те, що ви небайдужі. Дякую кожному, хто через обставини не зміг взяти до рук зброю, проте тут, у тилу, робить все та навіть більше. Ми не маємо права здаватись. Ми будемо боротись та робити все можливе для Перемоги.

Не залишайтесь осторонь, не сидіть склавши руки – працюйте, бо це і є наша сила, саме тоді ми Переможемо, коли не чекатимемо дій від інших, а діятимемо самі.

Начальник Звягельської районної

військової адміністрації                                                Іван ТУРОВСЬКИЙ