Друк

Чотири історії старожилів лісового господарства: Кравченко Володимир

.

Праця лісівника, чи то майстра лісу тяжка, а іноді й небезпечна. Однак, багато людей присвячують їй своє життя. Вони живуть лісом, дихають ним, вкладають душу і ніколи не зізнаються, що ця справа не вдячна, адже, вони точно знають, ліс віддячить.

 Напередодні Дня працівників лісу ми вирішили поговорити зі старожилами цієї сфери, дізнатись чому саме ця професія та за що вони її так люблять.

Ємільчинський лісгосп АПК

Кравченко Володимир Адамович працює в лісі з 1988 року. До цього була служба в армії та навчання в Малинському лісотехнічному технікумі (зараз коледж).

Спершу працював майстром лісових заготівель. Мав 4 бригади по лісозаготівлях, досі пам’ятає, що за рік різали 14000 кубів головного користування.

 Починав в Зубковицькому лісництві. Сам проживає в Олевському районі с. Зубковичі. Дванадцять років, як змінив лісництво на Ємільчинське АПК і відтоді, рейсовим автобусом щодня о 7 ранку їде на роботу іноді навіть до пізнього вечора, адже, день не нормований.

–       Зараз я помічник лісничого. Найскладніше для мене, певно, робота з людьми, все інше можна навчитись здобуваючи освіту, а до людей, до кожного треба підхід, і тут тільки методом спроб та помилок, можна досягти результату. Потрібно вміти їм донести та роз’яснити, аби отримати результат.

Виріс я в селі та з 8 класу ходив допомагати ліснику, шукав підробіток: доглядав за лісовими культурами, проводив догляд за молодняками, освітлення, прочищення, заготовляв насіння. В родині крім мене цим ніхто не займався. Нас було 7 дітей, і я ходив заробляв на книги, одяг, взуття, цим допомагав своїм батькам, – пригадує Володимир Кравченко.

Його день починається із зібрання зведень, та планування роботи на день. Розбирається чи не пройшло надзвичайних ситуацій, пожеж, дзвонить до всіх лісівників. Ємільчинський лісгосп розміщений на двох, зараз вже навіть на чотирьох громадах, лісівники всі проживають за багато кілометрів від контори лісництва, тому більшість питань вирішують телефоном. Починає роботу зі спілкування з кожною ланкою. Все лісництво займає 14800 га. Лісова охорона займається охороною лісу від пожеж та самовільних порубок, лісники – заготівлею лісового насіння та сіють розсадник  він в лісництві займає 0,14 га., і  теплицю 0,004 га. Лісова охорона займається відведенням ділянок під рубки догляду, головне користування та під вибіркові санітарні рубки. Доглядають за лісовими культурами, косять, просапують і далі розв'язують усі нагальні питання.

Найважливіше, на думку Володимира Адамовича  – чесно виконувати свої обов’язки.

Ємільчинський лісгосп АПК дуже молодий він утворився у 2000 році, більшість інших – державні структури. Сформувався він коли розпались колгоспи, що мали ліси, їх об’єднали й утворили на цій території лісгосп АПК.

«До прикладу Ємільчинський державний, наш сусід, якщо не помиляюсь, утворений у 1924 році.  В них багато досвіду, кваліфікованих робітників, все налагоджено, а ми ще молоді, але задніх не пасемо, не відстаємо. Думаю саме в цьому наша різниця, не маючи стільки досвіду за плечима, ми стараємось триматись на рівні. Садимо багато сосни та дуба –  культури, що утворюють ліс, цього року вводимо модрину, щоб ліс став більш змішаний.

На сьогодні ми садимо 40 га лісових культур самі посадковий матеріал вирощуємо, готуємо ґрунт доглядаємо протягом року, щоб створити ліс майбутнього. Проводимо рубки догляду, санітарні рубки та освітлення.  За рік проводимо 25-30 га прочищення, головного користування ріжемо 12 тис. кубів, а це близько 60 га. Це великі об’єми його треба заготовити, зтрелювати, вивести, реалізувати, зачистити площу і посадити новий ліс. Цього року посадили на 10 га більше ніж вирізали, бо були галявини де ліс не ріс, от ми зробили підготовку і посадили культури. Зараз болота висихають збільшуються території,  ми там садимо ліс, і він збільшується по площі, – розповів Володимир Адамович.

На думку лісівника, усім в цій галузі потрібно бути фахівцем. Пройти навчання професійне, не з вулиці прийти, а мати багаж знань. Бути відповідальним за справу за яку взялись. Тоді буде результат і буде задоволення від роботи.

В цей важкий час Володимир Адамович бажає своїм колегам перш за все мирного неба, перемоги, достатку та успіхів в роботі та всіх починаннях.

«Ще хочу згадати всіх своїх колег, що зараз пішли на захист держави, в такий не легкий час вони кардинально змінили свою професію, бажаю їм скорішого повернення додому до своїх родин з перемогою.»,– додав Володимир Кравченко.

 

 Продовження буде...