Друк

Відбулося чергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії

.

У п'ятницю відбулося чергове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоград-Волинській райдержадміністрації, під головування заступника голови райдержадміністрації Андрія Подіка.

Члени комісії разом із запрошеними обговорили важливі питання порядку денного, а саме:
- Епізоотичний стан щодо африканської чуми свиней в областях України;
- Епізоотичний стан щодо грипу птиці в областях України;
- Епізоотичний стан щодо заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби в європейських країнах;
- Затвердження Плану заходів щодо недопущення розповсюдження африканської чуми свиней на території Новоград-Волинського району Житомирської області та Плану ветеринарно-санітарних заходів по профілактиці грипу птиці на території району.
Про африканську чуму свиней (АЧС) та про епізоотичий стан справ щодо африканської чуми в Україні та нашому районі розповіли завідуюча протиепізоотичним відділом Новоград-Волинської районної державної лікарні ветеринарної медицини Ніна Панчій та в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Новоград-Волинському районі Олександр Коваль.
Доповідачі повідомили, що станом на 27 січня 2017р. карантин продовжує діяти у 37 неблагополучних пунктах в 15 областях України. Тому серед населення ветслужбою району проводиться роз'яснювальна робота щодо недопущення захворювання свиней на АЧС. При необхідності проводиться щеплення свиней в свиногосподарствах, подвірний обхід, клінічний огляд. У населених пунктах району в січні 2017 обстежено 1205 голів свиней в 1023 дворах району. На Новоград-Волинському кооперативному ринку «Урожай» за участю представників адміністрації ринку, спеціалістів держветслужби постійно перевіряється наявність ветеринарної документації для реалізації живих свиней та проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринництва.
Про епізоотичний стан щодо грипу птиці в Україні перед присутніми відзвітувала головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів і ветеринарії управління Держпродспоживслужби у Новоград-Волинському районі. Олена Сатанівська розповіла про симптоматику перебігу хвороби та про стан справ у районі на сьогоднішній день. Так, у минулому році в Україні спостерігалося ускладнення епізоотичної ситуації щодо грипу птиці, зокрема зареєстровано спалахи хвороби, як серед дикої так і домашньої птиці в Херсонській області. В січні 2017 року дане захворювання зареєстровано у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області серед лебедів та домашньої птиці. А у селі Мирне Кілійського району Одеської області зареєстровано загибель 1099 голів птиці (курей та гусей).
Тож, щоб запобігти розповсюдженню хвороби, службою ветеринарної медицини району розроблений і виконується план по проведенню серо-моніторингових досліджень птиці. Ветеринарними спеціалістами держветустанов району з початку року проводиться подвірний обхід та клінічний огляд птиці, ведеться роз'яснювальна робота серед населення. З профілактичною метою проводиться щеплення птиці проти хвороби Ньюкасла. За січень 2017 року щеплено 2500 голів птиці в 10 населених пунктах. На даний час робота продовжується.
Також ведеться постійний контроль на ринках за дотриманням ветеринарно-санітарних правил при закупівлі та реалізації продуктів птахівництва.
По третьому питанню порядку денного присутніх знову інформував Олександр Коваль. «Згідно оперативної інформації Держпродспоживслужби України останнім часом набуває поширення в європейських країнах, зокрема на Балканському півострові, Греції, Румунії, Болгарії, Російській Федерації та несе загрозу Україні заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби. Це контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів, ураженнями очей та слизових оболонок органів дихання та травлення. Джерелом збудника даної хвороби є хворі тварини, а переносники – кровоносні комахи. Це захворювання відноситься до особливо небезпечних хвороб ВРХ, і призводить до значних економічних втрат. Сприятливі до захворювання свійська велика рогата худоба і дикі жуйні тварини», - зазначив Олександр Сергійович.
І хоча, на щастя, у нашій країні випадків заразного вузликового дерматиту великої рогатої худоби не було зафіксовано, але знати про потенційного ворога необхідно. Це дасть змогу вжити всіх необхідних заходів щодо запобігання появи даної хвороби в Україні.
У ході роботи члени комісії детально розглянули кожне питання порядку денного. План заходів щодо недопущення розповсюдження африканської чуми свиней та План ветеринарно-санітарних заходів по профілактиці грипу птиці на території Новоград-Волинського району було одноголосно ухвалено. По завершенню засідання члени комісії обговорили та затвердили проект рішення.

Відділ організаційно-інформаційної роботи РДА 

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/holovna/63-novini/novini-rajonu/7103-7774456653268-5#sigProGalleriad7034c0577
joomlamodniyportal.ru