Друк

Його величність ТАТО

.

     Татова любов - мов океан,

      Де - ні дна, ні берега земного...

      В неї, справді виміру нема,
      Бо вона, як в матері, від - Бога.

 

 

Червень – перший наймінливіший місяць літа, щедрий на тепло та дощ,  місяць найяскравішого світла сонця. Та особливий червень ще й тим, що саме цього місяця ми маємо змогу привітати своїх татусів зі святом – Днем батька, вкотре висловивши  їм свою любов і вдячність. Це свято, яке робить сім'ю міцнішою, а стосунки з батьками – теплішими.

Свято татусів створили ще 1909 року за ініціативою Сонори Додд із міста Спокана, штат Вашингтон, США. Вона згадала свого батька Вільяма під час святкування Дня матері, який на той час уже був офіційним святом у Сполучених Штатах. Вільям виховав самотужки шістьох дітей після смерті своєї дружини. Сонора завжди відчувала особливу шану і подяку до свого батька, тому звернулася з проханням до міської ради, щоб їй дозволили заснувати нове свято – День батька. Ідею одразу схвалили і встановили дату – 5 червня, на честь дня народження Вільяма, батька Сонори. Проте підготовка до святкування трохи затягнулася, тому офіційно подія відбулася лише 19 червня 1910 року. Згодом й інші штати підключилися до ідеї святкування Дня батька. А від 1966 року це свято стало офіційним у США. Свято батька, як і День матері, відзначається зараз у багатьох країнах сучасного світу. В Україні День батька є офіційним святом, яке щорічно відзначається в третю неділю червня. Відповідний Указ Президента України № 274/2019, "З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей", було підписано 18 травня 2019 року.

Свято батьків, безперечно, з’явилося як вираз вдячності і любові, які любляча дочка присвятила своєму батькові. За традиціями Нового Світу символом Дня батька є квіти троянди, які носять біля серця, приколюючи на одяг у цей день. Червоні троянди носять, якщо батько живий, а білі, якщо він покинув наш світ. 

  Наші батьки – найближчі для нас люди в усьому світі. Тато і мама –   найперші слова, які в більшості ми вимовляємо, коли вчимося розмовляти рідною мовою. Ми намагаємося їх порівнювати, дивимося на них, вивчаємо їх. Тримаючись за сильну батькову руку, дитина робить свої перші кроки в житті. Спираючись на неї, йде в широкий світ. У родині вона вчиться шанувати свій рід, свою державу, берегти традиції своїх предків. Споконвіку батько в сім’ї вважався господарем. На нього покладалися обов’язки піклуватися про родину, годувати її та захищати. Батьків приклад у родині має велике значення, адже він – взірець для сина. Саме від батька син вчиться бути  справжнім чоловіком.

       Важко переоцінити ту роль, яку тато зіграє у житті своїх дітей. Дуже добре, коли є не тільки біологічний батько, але і тато-вихователь – безмежна підтримка своїм дітям, найкращий приклад, рушійна сила, опора, надія і порадник,  який уособлює собою цілу родину.

      Нині на обліку в управлінні соціального захисту населення Звягельської районної військової адміністрації перебуває 1731 сім`я, в якій виховують троє і більше дітей, у семи із яких дітей виховують лише татусі. Такі родини проживають у Ємільчинській, Баранівській, Брониківській, Піщівській та Чижівській  громадах. По троє дітей самостійно виховують четверо татусів (Дідичук Петро Васильович, Корицький Василь Борисович, Січкар Василь Борисович, Циганець Олександр Юрійович),  один – четверо дітей (Ткаченко Іван Віталійович), один – шестеро (Данілов Петро Федорович), один – семеро (Бондарчук Сергій Олегович). Велика шана цим татусям, котрі не відвернулися від дітей, що за різних обставин залишилися без материнської любові і підтримки. У кожного з дітей свої мрії, у кожного в майбутньому свій шлях. Але у них є найголовніше – батьківська любов, якої вистачає на усіх синів та доньок.

      Напередодні Дня батька щиро вітаємо усіх татусів з чудовим святом.  Щиро бажаємо здійснення усіх мрій та задумів, наснаги вам, терпіння та взаєморозуміння між вами та вашими синами й доньками.                                   

 

 Сектор підтримки

сім'ї та координації надання

соціальних послуг

управління соціального захисту населення

Звягельської РВА