Друк

Круглий стіл: «Служба зайнятості як реалізатор державних соціально-економічних програм в умовах воєнного стану на території Звягельського району»

.

5 червня 2024 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Служба зайнятості як реалізатор державних соціально-економічних програм в умовах воєнного стану на території Звягельського району».

На засіданні був присутній перший заступник начальника РВА Юрій Оханський.
«Дякую громадам, які беруть участь у державних програмах, це і суспільно корисні, і інші програми, які необхідні як населенню, так і нам, як органам влади. Дякую ветеранам за те, що своїм прикладом показують, як потрібно адаптовуватися, як підтримувати економіку. Разом ми сила, і ви це щодня доводите. Саме завдяки таким діям і нашим військовим ми обов'язково здобудемо Перемогу», – говорив Юрій Оханський.

Нарада розпочалася з презентації даних, якими володіє служба зайнятості: це й опитування, й аналітика, й усі зміни, які були введені з початком воєнного стану.
Окрім організаторів в особі директора Віктора Сербіна та спеціалістів Звягельської філії ЖОЦЗ, на нараді були присутні голови громад, ветеран, який поділився досвідом, та інші підприємці, які активно долучилися до реалізації грантових програм, а також голова ради ВПО району. Також на заході була присутня очільниця Звягельського медичного фахового коледжу Олена Солодовник, яка поділилась досвідом навчання за ваучером від Служби

Також була надана інформація щодо працевлаштування ВПО та ветеранів. Найбільш активні програми: працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.
Представниця ради ВПО району Тетяна Крат подякувала за допомогу в адаптації на новому місці, за цікаві та змістовні тренінги. «Нещодавно на території Ярунської громади було проведено тренінг, який дуже сподобався всім присутнім, ми почерпнули багато цікавих фактів. Я вважаю, що громадам треба більш активно розвиватися в плані роботи з ВПО та проведення тренінгів, адже досвід Яруня довів, що це працює та має популярність», – зауважила переселенка.

Говорили також про досвід релокації. Служба зайнятості з перших днів активно співпрацює з компанією «ВІАЛКОМ-Т» та допомагає з набором працівників.
Ще було питання щодо грантових програм для започаткування власних справ. Тут теж хороший показник: багато людей подавали заявки та отримували кошти. Вже створюються робочі місця та розвивається бізнес. В районі отримали близько 115 грантів. Крім того, близько 10 грантів отримали ветерани або члени їхніх родин.
Тут до слова запросили ветерана Олександра Виговського, який минулого року отримав грант. Він щиро дякував за цю можливість. Наразі бізнес розвивається та активно підтримує економіку країни.
Він сказав: «Не треба боятися, необхідно пробувати, і все обов'язково вдасться. Гранти – це велика допомога та підтримка».

Жінка ветерана війни Олена Гусєва розповіла про свій досвід отримання мікрогранту. Вона дізналася про це від спеціаліста Звягельської філії. На той момент її родина вже мала свою клініку «Центр Здорового Хребта». Грант вона взяла на отримання обладнання для лікування опорно-рухового апарату, лікування відбувається теплом. Це те, що потрібно населенню та військовим. Для них розроблена спеціальна програма знижок.

Каленська Мирослава, підприємиця, вже не тільки сама засвоїла процедуру отримання допомоги від держави, а й іншим допомагає.
Розширила за допомогою грантової програми "Власна справа" власний бізнес (магазин "Побутова техніка") і активно допомагає іншим розібратися з процедурою отримання мікрогранту.
Крім того, своїм досвідом співпраці зі Службою ділилися і очільники громад: Ярунської та Брониківської. Сергій Романюк на своїй території вже давно реалізовує програму суспільно корисних робіт, а з березня до нього долучилася й Надія Залевська. Голова громади задоволена, адже наразі гостро відчувається потреба в таких роботах та робочих руках. А програма суспільно корисних робіт сприяє вирішенню цих питань.

Круглий стіл пройшов у дуже активній та дискусійній формі. Кожен поділився власним досвідом та планами на майбутнє. Окрім того, було вирішено найближчим часом організувати зустріч з підприємцями на місці, аби показати досвід інших у реалізації грантів та таким чином розширити інформаційне коло обізнаних у цих програмах.