Друк

Страшна трагедія, яка залишиться в пам'яті навічно

.

Незагоєна рана, що досі болить: наслідки Чорнобильської трагедії вражають своїми масштабами та тривожать все більше і більше. Сьогодні, 25 квітня, в переддень трагедії, що сколихнула весь світ, в селі Гульськ відбувся захід приурочений 30-річчю з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

Розпочався захід символічним фільмом, що показав нам всю трагедію тих подій. Слова людей, яким випала доля жити в 100 км від самого центру вибуху, від міста Прип'яті, яким довелося на власні очі бачити весь жах ситуації.

«Дивлячись цей фільм кожен з нас знову і знову переконується, наскільки жахливою була та трагедія, наслідки якої ми відчуваємо і досі. Всі ми знаємо теперішню ситуацію в країні, ми змушені воювати з ворогом, з агресором, хлопці на передовій кожного дня ризикують своїм життям заради миру у нашій країні. 30 років тому ми також воювали, складність була тільки в тому, що ворог був невидимим. Радянська влада усіма способами приховувала страшну трагедію всього людства від своїх громадян, чим ще більше наражала кожного на небезпеку. Нашим головним завданням є і буде - берегти пам'ять про тих хто загинув на ЧАЕС та допомагати тим хто вижив, вони заплатили величезну ціну і заслуговують на нашу з вами повагу. Тому ми низько вклоняємося вашому подвигу, бажаємо вам здоров'я, радості, успіху та довгих років життя» - з усією щирістю промовив голова районної ради Дмитро Рудницький.

Перший заступник голови райдержадміністрації Наталія Даниленко наголосила на важливості проведення таких заходів- «30 років тому сталася трагедія, яка торкнулася кожного. Близько 103 ліквідатор аварії на ЧАЕС на території нашого району 11 з них (живих) - в Гульську. Кожен йшов можливо не до кінця розуміючи куди, але вони не могли не піти. 26 квітня 30 років тому - дійсно найбільша трагедія в історії людства. Ми зібралися сьогодні аби вшанувати пам'ять всіх загиблих ліквідаторів та вкотре сказати «дякую» кожному з тих хто досі живий та проживає тут, поряд з нами на території Гульської сільської ради.
Бажаю вам здоров'я та мирного неба над головою, нехай нарешті все налагодиться в нашій країні».
Кожному жителю-ліквідатору села Гульськ Наталія Даниленко та Дмитро Рудницький вручили подяки. Проникливі пісні та сценки подарували ліквідаторам та всім присутнім учні Гульської школи. Завершився захід виступом Отця Ігора, який побажав усім Божого благословіння, здоров'я та кріпості духу, а також піснею-молитвою.
Чорнобильська аварія вже багато років дає про себе знати, і невідомо коли закінчиться це відлуння жахливої та масштабної трагедії. Але ми, молоде покоління, не маємо права забувати ті події і тих людей, які віддали свої життя заради нашого майбутнього, які не побоялися і пішли в саме пекло - в 4 енергоблок станції.


Довідково
Приблизно о 1:23:50 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор.
Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.
Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення.
Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.
Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії, але після повідомлень з Швеції, де на АЕС Форсмарк були знайдені радіоактивні частинки, які були принесені з східної частини СРСР та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/63-novini/novini-rajonu/6409-strashna-tragediya-yaka-zalishitsya-v-pam-yati-navichno#sigProGalleria6712047f3c
joomlamodniyportal.ru