Друк

Відбулось засідання Звягельської районної Державної протиепізоотичної комісії

.

Сьогодні перший заступник начальника Звягельської РВА Юрій Оханський провів засідання комісії.

На ній розглянули питання епізоотичної ситуації щодо розповсюдження сказу на території району та проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу в надзвичайних умовах.
У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин.
В травні заплановано розпочати весняну кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. У зв'язку з воєнним станом, проводиться буде лише наземний розподіл принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.
При цьому будуть застосовуватись спеціальні принади із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, які безпечні для людей та інших тварин.
Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна. Усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.
- Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні
- Не виділяє вакцинний вірус зі слиною
- Безпечна для інших тварин
- Безпечна для людини і природного середовища
- Стабільна в польових умовах
Звертаємось до мешканців району з проханням та порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин.
Довідково: Пероральна імунізація від сказу – один із способів вакцинації тварин, яких неможливо відловити щоб вакцинувати класично (внутрішньом’язево або підшкірно). Такий спосіб вакцинації застосовують для диких та бродячих тварин, у яких після поїдання поживної принади з вакциною на 21 день формується імунітет до збудника сказу і триває мінімум 1 рік.