Друк

Нарада голів територіальних громад Житомирської області: Звягель

.

Сьогодні відбулась розширена та продуктивна нарада за участю голів усіх територіальних громад та начальників районних військових адміністрацій Житомирської області.

 

Першим місцем зупинки стала Брониківська громада, а саме Слободороманівський ліцей. Цей заклад є  одним із зразкових: у ньому 11 класів; середня кількість – 15 учнів; два комп'ютерних класи, бібліотека, з якої роблять медіацентр та історико-біографічну вітальню.

Відкрив нараду начальник Житомирської обласної військової  адміністрації Віталій Бунечко. Він привітав усіх та побажав, аби нарада пройшла продуктивно та аби кожен почерпнув щось корисне для подальшої роботи.

Далі начальниця відділу освіти, молоді та спорту Брониківської сільської ради Світлана Павлюк презентувала Брониківську громаду. Вона говорила про агропромисловий комплекс, надходження до громади та найбільше підприємство громади ТОВ "Бетек", а також ФГ "Аделаїда", яке нещодавно повністю переїхало в цю громаду з Херсонської області через окупацію, та про інші підприємства. В громаді є 6 закладів освіти та 6 дошкільної освіти, а також центр соціального обслуговування. Гордість громади  - «Парк пам'яті нескорених», який створений в пам’ять про загиблих.

Наступним до слова запросили представника військової служби правопорядку.

Віталій Бунечко до виступу військового додав, що в громадах мають з розумінням поставитися та наголосити представникам бізнесу, що продаж військовим алкоголю суворо заборонений. "Маємо зробити все можливе, аби уникнути прецедентів з використанням зброї"

Далі присутні оглянули ліцей: йому більше 30 років, побудований за сприяння Володимира Литвина. До нього з 4 населених пунктів доїздять діти.

Наступна зупинка місто Звягель - і ознайомлення з ходом реалізації проєкту «Реконструкція нежитлової будівлі під гуртожиток поліпшеного планування для ВПО» в рамках грантової програми дій «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб в Україні», що впроваджується Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО).

Це 47 смартквартир з усім необхідним. Створений проєкт за рахунок інвестора, в ньому є сонячна станція, і він майже повністю автономний. Тут присутні елементи європейських стандартів для життя людей. Житимуть тут лише ВПО, які працевлаштовані.

"Зараз в місті близько 2500 тисячі переселенців, і ми їх маємо стимулювати до адаптації та життя в нових умовах, українських, спрямованих на підтримку армії. Рік тривали роботи. Зараз залишилися лише питання благоустрою. Депутати обласної ради передали будівлю в місто безкоштовно за сприяння Олександра Ющенка. Дякую!"- говорив голова Звягельської міської ради Микола Боровець.

Далі гості міста разом з керівництвом та начальником Звягельської районної військової адміністрації Іваном Туровським й головою районної ради Артуром Загривим мали змогу вшанувати пам’ять видатної звягелянки та покласти квіти до пам’ятника Лесі Українки.

 В приміщенні IDEA HUB у міському палаці культури імені Лесі Українкиговорили про кращі практики залучення міжнародної технічної допомоги на прикладі Звягельської міської територіальної громади;

про налагодження співпраці з міжнародними організаціями, партнерами розвитку та участь у міжнародних програмах, залучення міжнародної технічної допомоги з метою реалізації проєктів з відновлення та розвитку економіки.

Микола Боровець розповів про роботу міської ради, про допомогу ЗСУ та плани на майбутнє.

Заступник начальника ЖОВА Віктор Градівський надав інформацію щодо партнерів Житомирської ОВА. Про пілотні проєкти, запроваджені в ОВА, та програми, які активно реалізуються, - з підтримки дітей, що зазнали насилля; щодо підтримки дітей-сиріт. Загалом присутні почули про роботу, яка проводиться ЖОВА, та про практики, які варто було б втілити в кожній громаді. Кожен з них спрямований на підтримку населення, тих його верств, які мають певні проблеми і потребують допомоги.

"Дякую вам за організацію та співпрацю, у нас ще багато роботи і багато планів. Щоразу приємно бачити, як ви втілюєте нові ідеї та проєкти, залучаєте гранти та при всьому підтримуєте ЗСУ. Так тримати! Ми всі змушені працювати в умовах війни і залучати донорів, та робота має тривати, адже в нас маса можливостей. Працюємо далі", – говорив Віктор Градівський

Далі учасники наради перемістились до лікарні для ознайомлення з реалізацією проєкту громадської організації «Екоклуб» зі встановлення сонячних електростанцій у співпраці з американським урядом на прикладі КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради. Також дізналися про досвід міської ради зі створення відділення комплексної реабілітації.
Нарада пройшла в дружній та продуктивній атмосфері, де кожен мав змогу висловитись та розповісти про свою роботу та досягнення. Це був важливий день, який обов’язково дасть свої результати і допоможе у відновленні та розбудові Житомирщини.