Друк

Як футболіст із Новограда Микола Березін взяв участь у світових змаганнях з Socca

.

Як спортсмен із Новограда потрапив на перші для України світові змагання із Socca та що це власне таке – розповідаємо далі.

 Абсолютно новий вид спорту для новоградських спортсменів та не надто новий для України загалом. Socca (сокка) є різновидом мініфутболу, де грають команди складами 6 на 6 два тайми по 25 хвилин. Від мініфутболу його відрізняють кількість гравців та більший розмір поля. По суті та по духу сокка – це футбол в мініваріанті: 2 тайми по 25 хвилин, воротар + 5 польових гравців, натуральний/синтетичний газон 30х50, розмір воріт 2х5.

Цьогоріч Україна вперше взяла участь в чемпіонаті світу з сокки, одним з футболістів нашої команди став новоград-волинець Микола Березін. Він закінчив школу № 2 та після 11 класу вступив до Національного університету фізичного виховання і спорту України у Києві.

Микола із самого дитинства займався спортом. Спочатку ходив п’ять років на плавання в технікум. Приблизно з 6 класу пішов на футбол. Спершу з однолітками грав на полі, потім у ДЮСШ. Його тренували Руслан Скидан, затим Андрій Лось та Валерій Блізніченко.

Микола розповідає: «Футболом займався без перерв, можна сказати, що затягнуло з першої гри. Ще в дитячо-юнацькій школі, мене,16-річного хлопця, взяли в обласні змагання грати за команду «Звягель», яка тоді тільки-но створювалась. До 2021 року грав на обласному рівні, а з 2021 – уже в аматорських чемпіонатах України. Мій куратор в університеті якось порадив спробувати себе в новому стилі та розповів про команду КЛО (КЛО – київська команда з сокеру 6х6). Я спробував, і мені сподобалось. Пізніше саме в цьому клубі мене побачили та запросили до збірної. Підготовка до чемпіонату світу почалася в липні, і лиш 9 вересня ми виїхали до Будапешта.

Я сказав би, що соккер – це суміш футболу з футзалом. Багато елементів є від футболу, але у мініатюрі. Нині я граю й у великий футбол, трохи у футзал та соккер. Перелаштуватись досить легко. Це все футбол, просто трішки змінений, до того ж я універсальний футболіст, адже за свою практику побував чи не на кожній позиції».

Футбольна кар’єра

Микола почав відшліфовувати свою футбольну майстерність у команді "Звягель". Грав за цю команду 5 років. У її складі брав участь і у футбольних поєдинках серед аматорських команд України. Зовсім недавно перейшов у футбольний клуб "Зоря", м. Романів.

Улюблена команда Миколи – «Реал Мадрид», з українських – «Шахтар». Кумир – Серхіо Рамос, який раніше грав за «Реал Мадрид», а нині за «Парі Сен-Жермен». Коли Березін починав грати, дуже хотів бути центральним захисником, як Рамос: “Так і було, я навіть під 4 номером грав, як він, постійно рівнявся на нього. З часом перейшов на іншу позицію, зараз здебільшого граю правим напівзахисником. У соккері навіть воротар може забити гол, позиції насправді умовні, зміна місць та рух і переміщення з однієї позиції на іншу”.

Про шлях до чемпіонату світу хлопець розповідає: “З 10 вересня по 18 жовтня проходив чемпіонат світу із сокки. У ньому брали участь 42 команди. Україна була в групі зі збірними Англії, Португалії, Аргентини й Тунісу. Першу гру виграли у Тунісу 11:1. Внічию заграли із Португалією 2:2. Перемогли й збірну з Аргентини 12:0. І от після кількох вдалих перемог в ¼ фіналу українська збірна грала з Німеччиною, але програла з рахунком 8:3 та, на жаль, закінчила свій виступ на чемпіонаті світу.

Переможцем стала Бразилія. У рейтингу, не розумію чому, ми посіли 15 місце, хоча ми ввійшли у вісімку найкращих команд світу. Росія торік була переможцем, а їх чомусь посунули лише на шість позначок вниз».

Початок війни 

До 24 лютого Микола жив у Києві з дівчиною, ходив на тренування та навчався. Але того дня, як і більшості українців, їм довелось евакуюватися. Добирались 17 годин з 5 ранку.

«Ми приїхали до Новограда і звідси одразу з мамою, сестрою, двоюрідними братом і сестрою поїхали в село. Близько двох місяців жили там. Коли повернулись до міста, я почав шукати підробіток: і таксував, і по дереву працював», – пригадує хлопець.

Через ситуацію в країні щось планувати Микола поки не може, зараз продовжує навчатися фізичної реабілітації в університеті на магістратурі. Каже, що дуже подобається сфера реабілітації спортсменів після травм, саме тому, коли ми записували це інтерв’ю, хлопець якраз влаштовувався на роботу реабілітологом у місцевий «Центр здорового хребта». 

Наразі великі змагання на паузі, у планах ще один чемпіонат світу в Німеччині у червні 2023 року, але поки точно не відомо, час покаже.

 І насамкінець.

Усім, хто тільки починає свою футбольну історію, Микола радить: «Я ще не такий досвідчений футболіст, але скажу, що головне – вірити в себе, не зупинятися, ставити мету й досягати її. Впевнений, успішним футболістом може стати кожен. Особисто мені рухатися вперед допомагає віра в себе і підтримка близьких, батьків, а також дівчини, яка завжди, незалежно від результату, запевняє, що після кожної поразки настає перемога”.

Довідково. Щороку соккер розвивається та завойовує популярність у більшості країн Європи та світу. Перший чемпіонат світу з сокки відбувся у 2018 році в Португалії. У 2022 році збірна України вперше в історії зіграла матч у фінальній частині чемпіонату світу з сокки, який проходив у столиці Угорщини Будапешті. Цьогорічний ЧС – третій в історії цього виду спорту, його пропускає чинний чемпіон – команда Росії, яку відсторонили від турніру через повномасштабне вторгнення в Україну.