Друк

Новоград-Волинський район

Новоград-Волинський район утворений 7 березня 1923 року. Місцеву владу представляють райдержадміністрація, районна рада 39 сільських і одна селищна ради, яким підпорядковано 110 населених пунктів. Найбільші з них - селище міського типу Городниця, та села Ярунь, Гульськ, Чижівка, Наталівка, Пилиповичі, Сусли, Орепи.

Район займає 7% території області. Його площа становить 209,8 тисяч гектарів.

Ґрунтова карта району характеризується перевагою сірих глеєвих ґрунтів, розвинутих на лісовидних породах, окрім того, є в наявності низькопродуктивні щебнисто-кам’янисті дерново-підзолисті ґрунти, що в переважній більшості розташовані на залісненій північній території району. Новоград-Волинщина розміщена в перехідній, достатньо зволоженій зоні Житомирської області.

Район багатий покладами граніту, піску та глини, які використовуються з давніх-давен.

Відповідно до матеріалів геологорозвідки на території району розміщені 5 розвіданих родовищ гранітів: Майстровільське, Гульське (два родовища), Олександрівське, Новороманівське; два глиняних родовища, придатних для будівництва заводів по випуску будівельної та вогнетривкої цегли (Киківське та Орепівське родовища).

Одним з найцінніших багатств району є ліси, що займають понад третину території району. Запаси лісу на корені складають майже 12 млн. куб. м.

Район має розвинену інфраструктуру.

Через територію звягельського краю проходить міжнародна автомобільна траса загальнодержавного значення Київ – Чоп, автодорога Васьковичі – Порубне, магістральний нафтопровід “Дружба”, газопровід “Львівтрансгаз”, продуктопровід ЛВДС “Новоград-Волинський”, ДП “Прикарпатзахідтранс” м. Рівне та Південно-Західна залізниця протяжністю 85 кілометрів, функціонує шість залізничних станцій.

Наявна розгалужена мережа газопроводів, три новозбудованих АГРС дають можливість повністю газифікувати район та забезпечити природним газом будь-яке виробництво.

Відповідно до наявних природних ресурсів, сировинної бази в районі розвиваються галузі: промисловість, сільськогосподарське виробництво, будівництво, торгівля, обслуговуючі галузі та соціальна сфера.

Наш край, як і Україна в цілому, нині перебуває на  важливому етапі свого розвитку. Пріоритетні напрямки на шляху системної модернізації краю визначені Стратегією розвитку Новоград-Волинського району на 2006-2020 роки.

Перш за все, це залучення капіталу в економіку району на основі побудови його інноваційно-активної моделі.

По-друге, розвиток малого та середнього бізнесу з активним використанням наявних корисних копалин, розширення внутрішнього й зовнішнього ринку.

Результатом реалізації Стратегії розвитку стане створення економічно-самодостатнього регіону. Сьогодні це пріоритетне завдання в програмі діяльності районної влади.

Але основним пріоритетом соціально-економічного розвитку нашого краю було і залишається залучення інвестицій в різні сфери життя району.