Друк

Як територіальні громади отримуватимуть субвенції на розвиток інфраструктури

.

Для отримання в 2016 році субвенції з державного бюджету об'єднані територіальні громади повинні мати план соціально-економічного розвитку – документ, який громади розробляли і раніше. Отже спеціальних методичних рекомендацій від Уряду для отримання субвенції громади не потребують.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода.

Він нагадав, що у статті 10 Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад» зазначено: «Держава здійснює фінансову підтримку добровільного об'єднання територіальних громад шляхом надання коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку».

«Цей план – звичний для громад документ, який вони і до цього розробляли щороку. Отже, спеціальної урядової методики для його розробки не потрібно. Єдине, що ми запропонуємо – це загальний шаблон подання документів та необхідних додатків для спрощення їх обробки. Це прискорить процес виділення коштів громадам», – зазначив В'ячеслав Негода і запевнив, що Міністерство не має наміру завантажувати об'єднані громади зайвими методиками та документами. «Маємо максимально спростити і прискорити процес отримання громадами коштів, за рахунок яких вони зможуть вже цього року значно підвищити якість надання послуг населенню», – сказав Перший заступник Міністра.

Довідково

У 2016 році з Державного бюджету об'єднаним територіальним громадам на розвиток інфраструктури передбачено субвенцію у розмірі 1 млрд грн.

Кошти субвенції розподілятимуться між 159 об'єднаними громадами за чіткою формулою, в залежності від кількості сільського населення і площі громади. Це від 960 тис. грн для найменшої об'єднаної громади до 23 млн грн – для найбільшої.