Друк

ПРО ПІЛЬГИ І НЕЛЕГАЛЬНИХ ПЕРЕВІЗНИКІВ

.

А також про болючі питання стосовно перевезень у районі цієї середи говорили на спільній нараді керівництва району, сільських голів і перевізників.

Відбулась зустріч у малій залі Будинку рад. І хоча місця вистачило
усім бажаючим стати її учасником, та інколи, через емоційність виступів різних сторін, здавалось, що приміщення просто вибухне від напруги. Адже усі три питання, які винесли на розгляд - дуже важливі для мешканців району.

Розпочали робочу зустріч із питання пільгових перевезень.

Як повідомив голова райдержадміністрації Володимир Михнюк на сьогодні відомо, що державної субвенції, яка щороку передбачалась для відшкодування збитків перевізникам за надання послуг у транспортуванні пільгових категорій населення - не буде. Тому питання потрібно вирішувати на місці!
- У державному бюджеті 2016 року відсутня стаття субвенції на пільгове перевезення. Нині у нашому районі є 12400 громадян, які мають право на безкоштовний проїзд. Тому перед нами стоїть завдання вирішити це питання так, щоб усі сторони лишились задоволеними, - розповів Володимир Володимирович.

Продовжила тему пільговиків заступник голови райдержадміністрації Наталія Даниленко:
- У Житомирі складається ситуація так, що перевізники не хочуть перевозити пільговиків. Я прошу, щоб у нас такої ситуації не було. Адже дійсно с така категорія людей, яких потрібно перевозити безкоштовно.
Щодо фінансування 2016 року, якщо воно залишиться за районом, то таку суму, для перевезення щодня усіх пільговиків, районний бюджет не витримає. Тому ми шукатимемо шляхи подолання проблемного питання. Можливо, регулюватимемо це пільговими днями, можливо, вираховуватимемо відсоток, який людина сплатить сама, а який компенсує район перевізнику. Та найкращим варіантом поки бачу - адресну грошову допомогу. Так усі пільговики будуть в рівних умовах, і самі вирішуватимуть скористатися їм послугами перевізника чи можливо використати ці кошти для інших потреб.

Спокійно і без нарікань до цього питання поставились перевізники. Тому, не гаючи часу, одразу перейшли до другого питання порядку денного - звернення громадян.
- Після наради у серпні деякі звернення уже закриті. Однак є й такі, що нині потребують вирішення, - зауважила начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури Галина Довгалюк.

Так, на нараді розглянули звернення з приводу встановлення додаткових рейсів по маршруту Новоград-Волинський - Киянка; звернення депутата Іванни Півоварчук з приводу зупинки на вимогу у селі Тернівка біля дому інваліда першої групи, а також про створення рейсу для підвезення громадян від Анети до міста.
У ході розгляду виявили супутні проблемні місця. Зокрема, перевізники скаржаться, що с чимало рейсів неприбуткових, де мешканці сіл користуються послугами шкільних автобусів.

На що голова адміністрації дав усне розпорядження відділу освіти з'ясувати хто із водіїв порушує законодавство і прийняти міри.
- Шкільний автобус має перевозити школярів, а не заробляти гроші на підвезенні громадян. Для користування мешканців району є рейсові автобуси, - підтримав тему голова районної ради Дмитро Рудницький. -І взагалі, якщо є якесь питання, ми маємо його вирішувати. Наше завдання не відписатися, а працювати на результат.
- Тому пропонуйте свої варіанти, ми пропонуватимемо свої, але давайте шукати спільне рішення. Я розумію, що деякі рейси не прибуткові, що ви робите бізнес, але десь заробили, десь витратили - це життя.

Та разом із тим, треба йти людям назустріч.
Ще одну проблему підняв Орепівський сільський голова Сергій Романюк:
- Люди не поміщаються в автобуси у вечірній і ранній рейси.

Перевізник же пояснив, що ситуація непостійна, бо зараз у нього у ремонті чотири великовмісні автобуси. Однак проблема є й у тому,що пасажири користуються послугами нелегальних перевізників. «Давайте домовимось із мешканцями - якщо вони будуть дорожити автобусом, то я забезпечу їх транспортом, але якщо люди сідатимуть в інші автобуси, то зніму цей рейс,» - додав перевізник.
Сільський голова погодився на пропозицію і пообіцяв вирішити це питання із мешканцями громади.

Згодом підняли питання й рейсів Новоград-Волинський - Кам'янка,
Новоград-Волинський - Анастасівка, а там уже й плавно перейшли до найбільшого головного болю у галузі пасажирських перевезень - функціонування нелегальних перевізників.

Спеціально для вирішення цього питання керівники району запро-сили на нараду представників податкової і поліції. І як не дивно, але ви-явилось, що важелів впливу місцева поліція на нелегалів не має, а податковій для розгляду потрібні не лише звернення громадян, а й конкретні докази, що підтверджують факт незаконної діяльності таких «заробітчан».
- Ми повинні створити рівні умови для всіх. Бо виходить, що одні платять податки, мають свої проблеми, дотримуються графіків і так далі, а Інші просто заробляють гроші! Так бути не повинно! Якщо треба звернення - вони будуть, - категорично заявив Володимир Михнюк.
- Розумієте, самих звернень - мало. Нам потрібно зафіксувати сам
факт того, що незареєстрований перевізник здійснює діяльність, - відповів представник податкової Роман Черевко.

На це обурено відреагував Дмитро Рудницький:
«Складається таке враження, що ситуація всіх задовольняє - податкова, поліція, сільські голови – ніхто ніяк не реагує.
То що, лише нам, керівникам району, це заважає. Давайте не будемо шукати відмовки і не перекладатимемо завдання одне на одного, а разом діятимемо!».

Зрештою, таки домовились зусібіч контролювати це питання так, щоб вирішити його раз і назавжди. А коли усі діятимуть у правовому полі, тоді вже й працювати над підвищенням комфорту перевезень.

Коли вже всі проблемні питання цієї зустрічі були вичерпані, перевізник Микола Барак зауважив, що вона дасть гарний результат, і проводити спільні наради з очільниками сіл, селища і району потрібно регулярно. Адже, таким чином, якість пасажирських перевезень буде значно вищою.

Підсумував зустріч голова РДА В. Михнюк:
- Я переконаний, що сьогоднішня нарада буде такою ж ефективною, які і були емоційними обговорення питань, винесених на розгляд.
Ми ж слідкуватимемо за перебігом вирішення проблемних питань у темі пасажирських перевезень і повідомлятимемо вам про це

Олена Чех (газета "Лесин край")
фото Богдана Горлатого

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
https://nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/novini/63-novini/novini-rajonu/5952-pro-pilgi-i-nelegalnikh-pereviznikiv#sigProGalleriad65b076ac4
joomlamodniyportal.ru