Друк

У рамках програми свята “Лесині джерела – 2021” відбулась презентація 14-томного академічного видання творів Лесі Українки та відкриття пам’ятного знаку "Літературно-мистецька книга родини Косачів"

.

23 липня 2021 року на території літературно-меморіального музею Лесі Українки відбулась презентація повного 14-томного академічного видання творів Лесі Українки, що було видане до відзначення 150-річчя від дня народження письменниці. Захід відбувся за участі голови Новоград-Волинської районної державної адміністрації В’ячеслава Авраменка, голови районної ради Артура Загривого, міського голови Миколи Боровця, доктора історичних наук, дійсного члена Національної академії наук Володимира Литвина, депутата районної ради Миколи Іванюка, депутатів міської ради, літераторів, знавців творчості Лесі Українки, громадян та гостей міста.

Модератор презентації - член редколегії видання, кандидат філологічних наук, професор, проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету ім. Лесі Українки Юрій Громик зазначив, що дане офіційне видання суттєво відрізняється від попередніх академічних зібрань. У ньому повністю змінено структуру подачі матеріалу та наповнення кожного з томів, а також важливу увагу приділено рукописам Лесі Українки, в тому числі і чернеткам, що дало змогу по новому розкрити творчий процес письменниці. Професор у своїй промові порадив присутнім прочитати зібрання та дізнатись багато нового про творчість видатної української діячки.

“Повірте, що беручи до рук кожну із цих книг, ви будете робити дуже багато відкриттів про Лесю Українку. Навіть наші колеги, люди, які працюють десятиріччями в цій галузі, ці відкриття роблять. І це означає, що феномен Лесі Українки нам пізнавати і осмислювати ще, мабуть, не одне десятиріччя, а підготовані книжки є тим важливим етапом, який допоможе збагнути велич генія, велич Лесі Українки”.

По завершенню презентації присутні висловили щирі слова вдячності усім, хто долучився до створення 14-томника зібрання творів, а нині займається популяризацією цього проєкту на загальнодержавному рівні.

Нагадаємо, повне академічне зібрання творів Лесі Українки у 14-ти томах підготувала команда літературознавців Волинського національного університету ім. Лесі Українки, попередньо вигравши творчий конкурс, який оголосило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Перші чотири томи – це драматургія Лесі Українки. П’ятий том – це поезія та ліро-епічні твори, шостий – проза, сьомий – публіцистика і літературно-критичні праці. Восьмий  – переклади Лесі Українки. Дев’ятий том – результати фольклорної експедиції Лесі Українки по селам волинського Полісся та Волині. У десятому томі опубліковано її підручник «Стародавня історія східних народів». З 11 по 14 томи – це листування видатної поетеси.

Цього ж дня, на території загальноосвітньої школи №3 м. Новограда – Волинського відбулось відкриття пам’ятного знаку "Літературно-мистецька книга родини Косачів". У заході взяло участь керівництво Новоград-Волинського району, громади, депутати міської ради, громадськість, гості Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела».

Почесне право відкрити новостворений знак мали його автор - відома на теренах Волині скульпторка та лесезнавець Світлана Лелях-Бегутова та Новоград-Волинський міський голова Микола Боровець.

З однієї сторони книги відображено сім`ю Косачів з дітьми. Також тут розміщена історична довідка про сім’ю Косачів та їх діяльність. Інша частина монументальної книги родини Косачів містить портрет Лесі Українки та звернення до нашої відомої землячки.

Цей пам’ятний знак став останнім у рамках літературно-мистецької акції “Стежками Лесиного краю”, яку започаткувала Світлана Мефодіївна до 150-річного ювілею від дня народження поетеси. За сприяння меценатів, протягом всього часу акції у різних куточках України вже встановлено понад 10 пам’ятних знаків присвячених Лесі Українці.

По відкритті пам’ятного знаку очільники району, міста і всі бажаючі мали змогу підійти та покласти квіти. 

joomlamodniyportal.ru