Друк

Проблема отруєнь дикорослими грибами залишається актуальною

.

Буває так, що недосвідчені грибники часто плутають їстівні гриби з отруйними, і звичайно вживають їх в їжу.

Грибами можна отруїтися, якщо їх неправильно приготувати. Тому, коли ви збираєте гриби, не беріть ті, які викликають у вас сумніви. А вже вдома, коли перебираєте їх, переконайтеся в тому, що у вас в кошику залишилися тільки їстівні.
На жаль, отруєння грибами - не рідкісний випадок, як цього б нам хотілося. Тому потрібно навчитися надавати першу допомогу, яка відіграє велику роль у порятунку життя хворого.
Перші симптоми отруєння проявляються приблизно через 2 години, це пронос, переймоподібні болі в шлунку, напади блювоти, нездужання. Ви повинні терміново викликати швидку допомогу. Ще небезпечніше буде, якщо симптоми отруєння проявляються через 6 і більше годин – підозра на те, що хворий отруївся блідою поганкою. До вище вказаних симптомів можуть додаватися: посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, судомами, мимовільне сечовиділення, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, галюцинації, втрата свідомості.
До приїзду «швидкої» перше, що потрібно зробити - це промити хворому шлунок кип'яченою, підсоленою водою. Потім натиснути пальцями на корінь язика, тим самим викликати блювоту. Цю процедуру повторити кілька разів. Після чого випити активоване вугілля 1 таб. на 10 кг. маси. Забезпечити хворого частим теплим питтям та спокоєм.
При виклику лікаря обов'язково повідомте, що хворий отруївся грибами. Гриби або їх залишки бажано передати медикам для швидкої експертизи, щоб поставити точний діагноз.
Для того, щоб не отруїтися, потрібно дотримуватися досить простих правил:
Збирати можна тільки ті гриби, які Вам добре знайомі.
Не варто збирати пластинчасті гриби – серед них може бути бліда поганка, яка являється смертельною.
Забороняється вживання грибів, які ростуть поблизу автомобільних доріг і залізниць, міських парків, скверів, сміттєзвалищ, сховищ отрутохімікатів, насамперед тому, що вони мають властивість накопичувати токсичні речовини.
Не купуйте гриби на стихійних місцях торгівлі.
Не можна давати грибні страви дітям, вагітним та людям похилого віку, організм яких не перетравлює грибну клітковину.
Перед приготуванням гриби слід ретельно перебрати, промити у проточній воді, варити протягом 10-15 хвилин у підсоленій воді, потім воду злити, гриби ще раз промити і лише після цього їх можна тушкувати чи смажити. В сумі термічна обробка грибів має проводитись не менше 1,5 – 2 години.
Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані за окремими видами й знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно викинути. В день збору або не пізніше наступного ранку гриби повинні бути піддані кулінарній обробці.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутись за медичною допомогою.

Будьте завжди уважні і обережні при збиранні та вживанні грибів!!!

В.А. Ольшевська, завідувачка приймальним відділенням міськрайТМО