Друк

«Українські невільники ІІІ Рейху» (До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів)

.

У тиші врочистій до пам'яті йдем,
Що в серці відлунює грізно.
В святому мовчанні над Вічним вогнем
Схиляється Мати-Вітчизна.

Друга Світова війна – найстрашніша з усіх воєн, які прийшлося пережити українцям і всьому людству. Звіряча ідеологія нацизму, який розв'язав люту бійню, мала на меті знищення усіх, так званих, «расово неповноцінних»: циган, євреїв, слов'ян тощо.
Тисячі патріотів України нацисти задушили газом, розстріляли, замучили в катівнях. Імена багатьох так і лишилися невідомими, а їх подвиги – безіменними. Тож схилімося перед їхньою мужністю.
11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. 11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю. Здається, так давно це було... Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей це справжні уроки мужності для молодого покоління. Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці для дорослих оформлена книжкова виставка «Українські невільники ІІІ Рейху». На ній представлена література, яка розповідає про ті страшні часи. Запрошуємо до бібліотеки всіх, хто хоче дізнатися більше про долі людей, що пройшли дорогами пекла фашистських таборів.

Матеріал підготували
працівники читального залу
районної бібліотеки для дорослих
ім. Лесі Українки