Друк

«Микола Лисенко сонце української музики»

.

Микола Лисенко (1842-1912) – великий син своєї нації і його по праву вважають корифеєм української класичної музики.

Видатний громадський діяч, блискучий диригент, обдарований піаніст, вдумливий педагог, засновник професійної композиторської школи, основоположник української класичної музики. Їй він присвятив усе своє життя. Велике місце в житті Миколи Лисенка посідають твори, написані під впливом творчості Великого Кобзаря. Щороку він організовував концерти, присвячені пам'яті Т. Шевченка, здійснював концертні подорожі з хором по Україні.
Джерелом його творчості є також українська народна пісня. Упродовж усього життя він збирав, записував і творчо обробляв перлини народних мелодій. Українські народні пісні звучали в операх «Утоплена», «Ніч напередодні Різдва», в опереті «Чорноморці». Вінцем використання та обробки М. Лисенком українських народних пісень є його опера «Наталка Полтавка» за п'єсою І. Котляревського.
Ім'я Миколи Лисенка носить Львівська державна музична академія, філармонійний зал у Києві, Харківський оперний театр, численні музичні школи, вулиці. Микола Віталійович і сьогодні для молодих митців залишається взірцем у боротьбі за українську державність. Це людина, яка своїм талантом, своїм покликанням поклала на вівтар служіння українській нації все своє життя.
У читальному залі районної бібліотеки для дорослих оформлено експрес-виставку до 175-річчя від дня народження видатного основоположника української класичної музики «Микола Лисенко – сонце української музики». На ній представлено книги та статті з газет та журналів про життя і творчість генія української музики.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Осипчук Г. П.