Друк

Історичний календар, січень 2017 року

.

На відділі обслуговування районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки оформлено історичний календар до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту «Колами пекла» та до Дня пам'яті Героїв Крут «Ми не схилили сонячне знамено».

27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Антисемітизм став офіційною політикою фашистської держави ще з 1935 року. Механізм масового знищення євреїв активно запроваджувався й почав працювати на повну потужність у всіх країнах Європи. На окупованих територіях була побудована низка концентраційних таборів, в яких систематично знищували людей. Масові страти євреїв відбувалися з перших днів війни. Зловісним символом масових знищень стало урочище Бабин Яр у Києві. Звинувачуючи євреїв у «всесвітній змові», Гітлер прагнув знищити все єврейське населення Європи, і землі України не стали винятком.
У питанні єврейсько-українських стосунків важливе місце посідає порятунок євреїв українцями під час Голокосту. Єврейська організація Яд Вашем визнала героями 2246 українців, які ризикуючи своїм життям, рятували євреїв.
29 січня в Україні відзначають День пам'яті героїв Крут саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. П'ять годин безперестанку студентський курінь стримував наступ червоних, втрачаючи молоді життя, під градом куль і гранат.
Бій під Крутами був лише однією невеличкою віхою в українській історії. Ця битва стала символом непохитності, патріотизму та всеосяжної любові до Батьківщини. Молоді хлопці, перед якими лежало ціле життя, без жалю поклали його на вівтар служіння Україні.
На виставці, присвяченій цим двом величним подіям в історії нашої країни, представлено книги, енциклопедичні видання, статті з документальними матеріалами, дослідження, кіносценарії про битву під Крутами, свідчення очевидців подій періоду Голокосту, архівні матеріали, з якими може ознайомитись кожен читач бібліотеки.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Галина Осипчук