Друк

Про стан води в річках Случ і Смолка

.

У зв'язку з ситуацією, що склалась із забрудненням річок в поточному році, Новоград-Волинським міжрайвідділом ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства здоров»я України» лабораторно досліджено 278 проб води з річок Случ, Смолка.

Не відповідали вимогам СанПіНу 4630-88 «Санитарные правила и нормы охраны поверхностных вод от загрязнения» 74 проб води, що становить 26,6%, із них за санітарно-хімічними показниками в 51 пробі води мало місце перевищення вмісту заліза - 0,37-0,61мг/дм3 при допустимому не більше 0,3 мг/дм3, за мікробіологічними показниками - в 14 пробах, а саме індекс лактозопозитивних кишкових паличок перевищував допустимі показники з річки Случ:
- в с. Гульськ вище ПП «Галекс-Агро» та вище самого с. Гульськ -в 4,8 рази, нижче ПП «Галекс-Агро» - в 14-48 разів ;
- м. Новоград-Волинський пляж лівий берег - в 1,2 рази;
- 500 нижче скиду стічних вод з міських очисних споруд каналізації (двічі) - в 48 разів;
- з місця водозабору комунального водопроводу м.Новоград-Волинський( двічі) –в 2,4 рази;
- 1км.вище місця водозабору комунального водопроводу м.Новоград-Волинський - в 2,4-7 разів;
- на межі з Баранівським районом та нижче с. Гульськ – в 14 разів;
В пробах з р. Смолка по 3пров.Чехова( рекреаційна зона) індекс лактозопозитивних кишкових паличок перевищував допустимі показники в 4, 8 рази.
За результатами випробувань води з річки Случ, відібраної на замовлення райдержадміністрації в с. Кикова в жовтні місяці 2016 року інститутом колоїдної хімії та хімії води ім. А. М. Думанського Національної Академії наук України, досліджуваний зразок води згідно ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання. Гігієнічні та екологічні вимоги щодо якості води і правила вибирання»:
- за мікробіологічними показниками належить до другого класу якості води (яка визначається як добра, прийнятна якість води);
- за хімічними показниками - водневий показник, жорсткість та лужність відноситься до 3 класу якості (задовільна, прийнятна якість води); за іншими визначеними показниками вода відноситься до першого та другого класів якості води, що характеризує її як добру та відмінну;
- за результатами біотестування (визначення рівня хронічної токсичності)
відноситься до II класу якості води (добра, прийнятна якість води).

В.о.начальника управління
Держпродспоживслужби
В Новоград–Волинському районі О.С.Коваль