Друк

«Бабин Яр. Трагедія і пам'ять» (до 75-річчя трагедії Бабиного Яру)

.

75 років тому в Бабиному Яру почалися масові розстріли, знайшли смерть сотні тисяч людей.

29 вересня 1941 року нацисти знищили в Києві десятки тисяч громадян, мешканців міста, більшість з яких були євреями. За два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, у Бабиному Яру розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Усього за час окупації в Бабиному Яру розстріляно й знищено в «душогубках» понад 50 тис. громадян єврейської національності.

Бабин Яр у світі здебільшого відомий як місце масового винищення єврейського населення столиці України. Насправді ж він став великою братською могилою для людей багатьох національностей, в тому числі і українців, які на той час волею долі опинилися в цьому місті. Серед тих, хто знайшов тут останній притулок, є чимало представників національно-визвольного руху, більше відомих тоді як українські націоналісти. Загалом, у 1941-1943 роках тут знищили 621 члена ОУН, серед них відому українську поетесу Олену Телігу.
До 75-річчя трагедії Бабиного Яру в читальному залі районної бібліотеки для дорослих оформлено виставку-пам'ять «Бабин Яр. Трагедія і пам'ять». На виставці представлені книги, такі як: «Енциклопедія історії України», «Історія України: Універсальний ілюстративний довідник», «Книга пам'яті воїнів-євреїв, загиблих під час Великої Вітчизняної війни», «Розстріляна муза» Яра Славутича тощо. Про книгу Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр» краще за все сказати словами самого автора: «Я пишу так, начебто присягаюся за юридичне свідчення на найвищому чесному суді і відповідаю за кожне своє слово. У цій книзі оповіджено тільки правду – ТАК ЯК ЦЕ БУЛО». У статтях періодичних видань, таких як: «Демократична Україна», «Позакласний час» тощо, також розповідається про страшну трагедію Бабиного Яру. В папці «Голокост, Бабин Яр: біль нашої пам'яті» зібрані матеріали про Бабин Яр та Голокост з різних періодичних видань, які передплачує районна бібліотека для дорослих.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
районної бібліотеки для дорослих
Анастасія Осадчук