Друк

«Летопись житомирського футбола. 1912-2012» (до Дня фізичної культури і спорту)

.

Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ Президента від 29 червня 1994 року).

В Україні спорт знаходиться на високому рівні розвитку. З кінця 19 століття в країні поширився найпопулярніший, на сьогоднішній день, вид спорту — футбол.

В читальному залі районної бібліотеки для дорослих ім. Лесі Українки з нагоди Дня фізичної культури і спорту було презентовано книгу «Летопись житомирського футбола. 1912-2012».
В книзі зібрані воєдино всі події, всі матчі, які можна вважати історичними. Книга присвячена 100-річчю житомирського футболу. Видання буде цікаве футбольним спеціалістам, ветеранам футболу, їхній молодій зміні, а також шанувальникам спорту.
Історія житомирського футболу бере свій початок ще з 1912 року. Тоді була створена команда «Сокіл» та «Уніон», на базі яких збірна Житомира успішно виступала проти команд Харкова, Києва, Одеси та Вінниці. Відправною точкою став 1959-й, коли місто отримало право виставити команду в класі «Б» під назвою Авангард. У 1969 році житомирські футболісти стали чемпіонами України, в 1972 наші земляки завоювали кубок України, обігравши в фіналі донецький «Шахтар», у 2001-му повторили успіх. Тоді «Полісся» виступало у І-й лізі. Втім, через рік, у зв'язку з фінансовою скрутою, команда знялася із змагань. У 2005-му був створений муніципальний футбольний клуб «Житомир», дебютом якого була перемога у кубку області, а згодом ігри у ІІ-й лізі. Втім, через те, що у 2006 стадіон «Полісся» не пройшов атестацію, команда втратила можливість продовжувати свої виступи на професійному рівні. Можна сказати, що після цих подій поняття великого футболу у Житомирі пішло у забуття.
На сьогоднішній день в місті Житомир на базі ДЮСШ «Полісся» працюють 13 штатних тренерів з футболу, тренуються 532 футболісти у 3-х вікових категоріях: 12-14; 15-16, 17-18 років.
Розквіт футболу у Новограді-Волинському припав на 70-ті роки минулого століття. В ті часи була створена команда «Авангард», яка була одним із лідерів області. Місто Новоград-Волинський та район також має великі досягнення з футболу. У Новоград-Волинському районі проводяться матчі чемпіонату району з футболу, з результатами яких можна ознайомитися в періодичному виданні «Лесин край», яку передплачує районна бібліотека для дорослих.

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
районної бібліотеки для дорослих
Анастасія Осадчук

{gallery}01.2016/9/kultura/1/gallery}