Друк

Детінізація доходів громадян та зайнятості населення

.

Одним із основних напрямків роботи райдержадміністрації є забезпечення конституційного права працівників в частині своєчасної та гідної винагороди за працю, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

Найпоширеніша форма нелегальної зайнятості - використання робочої сили без оформлення трудового договору між суб’єктом господарювання і найманим працівником.

   «Тіньова зарплата» або «зарплата у конвертах» стала однією із найбільших проблем сучасної економіки, у тому числі і ринку праці. Така ситуація призводить для значних негативних наслідків не тільки для бюджету держави, а й для самих працівників. Адже отримуючи «тіньову зарплату» Ви позбавляєте себе багатьох соціальних гарантій: гарантованого розміру заробітної плати; права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; права на оплату лікарняного; права на допомогу по безробіттю; права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; права на зарахування виробничого стажу; права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.

З метою вирішення проблеми зайнятості населення  в районі діє  робоча група з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, якою проводяться регулярні комплексні рейди-обстеження суб’єктів господарської діяльності щодо виявлення фактів наймання працівників без оформлення трудових відносин, легалізації існуючих робочих місць. Результати рейдів вказують на значні недопрацювання місцевих органів самоврядування щодо здійснення контролю з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.  

Суб'єктам господарювання слід пам'ятати, що використання нелегальної робочої сили, не оформлення трудових відносин або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найманим працівником - це порушення трудового законодавства, яке передбачає адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність. В Кодекс законів про працю України внесено зміни до ст..265 щодо визначення відповідальності за порушення законодавства про працю.

Так, юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;

недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України "Про військовий обов’язок і військову службу""Про альтернативну (невійськову) службу""Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Нагадуємо, що працює телефонна «гаряча лінія» (5-23-00) з питань дотримання законодавства про працю в частині оплати праці «в конвертах», виплати заробітної плати у розмірі, нижчому від мінімального рівня, використання праці неоформлених найманих працівників.

 

Шановні керівники суб’єктів господарювання, пам’ятайте, що в разі порушення хоча б одного із пунктів Кодексу законів про працю України, Ви позбавляєте найманого працівника повного пакету соціального захисту!

Головний спеціаліст з питань оплати,
нормування та продуктивності праці
УПСЗН райдержадміністрації                                                                                       

А.Д. Войтко