Друк

Про заборону випалювання стерні

.

На виконання ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» та ст. 39, Закону України «Про тваринний світ» в частині заборони випалювання сухої природної рослинності без відповідних дозволів сектор цивільного захисту населення районної державної адміністрації наголошує на небезпеці неконтрольованого та навмисного спалювання стерні та післяжнивних решток на полях сільськогосподарських підприємств.

Нагадаємо, що протиправне спалювання несе безпосередню загрозу як поверхневому шару ґрунту - вогнем знищуються усі добрива та мінерали, що вплине на неврожай в наступному році, так і несе загрозу сусіднім нескошеним полям і лісосмугам. Адже при сильному вітрі вогонь легко може перекинутись на зелені насадження та незбирані поля.

Після стерилізації ґрунту, внаслідок спалювання стерні, відбувається активізація заселення цієї його частини мікроорганізмами.

Через відсутність органічної маси, що була знищена при спалюванні стерні, мікроорганізми розпочинають активно використовувати гумус для підтримки своїх життєвих процесів, що призводить до його знищення і втрати родючості. Якщо ґрунт втрачає свою родючість він перестає бути ґрунтом.

Саме із спалювання стерні на полях починається більшість лісових пожеж.

Стосовно відповідальності за спалювання стерні та пожнивних решток повідомляємо, що випалювання сухої рослинності або її залишків здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно - болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах, відводу автомобільних доріг і залізниць без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища, або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).

Не випалюйте суху траву, не розводьте багаття в лісі, не створюйте смітники в лісі та на прилеглих територіях, тим більше, не підпалюйте їх. Адже це призводить до масштабних пожеж та трагічних наслідків, під час яких знищуються житло, інші матеріальні цінності та гинуть люди..

Якщо  ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.