Друк

Соціальна, психологічна і медична допомога постраждалим жінкам і дівчатам від сексуального насильства та посттравматичного стресового розладу в громадах області

.

Сьогодні при Звягельській районній державній адміністрації відбувся круглий стіл на актуальну тему: "Соціальна, психологічна і медична допомога постраждалим жінкам і дівчатам від сексуального насильства та посттравматичного стресового розладу в громадах області."

 

Захід було організовано в рамках проєкту "Впровадження для фахівців сфери охорони здоров'я та соціальних працівників в області освітніх та тренінгових програм для подолання психологічних та медичних травм у жертв сексуального насильства/ПТСР". Проєкт реалізовується за підтримки Посольства Фінляндії в Україні.

Провела нараду голова ГО “Жіночий інформаційно-консультативний центр” Ірина Бабенко. Вже багато років працює в цій сфері, однак війна відкрила ці "рани" по новому і вони потребують уваги.
Також спікером, консультантом проєкту на нараді була кандидат медичних наук Валентина Донець.

Присутні: начальник Звягельської РВА Іван Туровський, перший заступник начальника РВА Юрій Оханський, керівники медичних закладів району, відповідальні за соціальну роботу з постраждалими гендерно зумовленого насильства та фахівці ГО ЖІКЦ.
На порядку денному такі питання: досягнення та виклики реалізації цього важливого та масштабного проєкту; підтримка Департаменту охорони здоров'я Житомирської ОВА щодо реалізації проєкту з питання підвищення ролі лікарів АЗПСМ та лікарів-акушерів/гінекологів у наданні первинної психологічної підтримки, медичної допомоги та перенаправленні постраждалих жінок до спеціалізованої психотерапевтичної допомоги в медичні заклади: досягнення та проблемні питання.
Іван Туровський підкреслив важливість цієї проблематики:

"На жаль, сексуальне насильство залишається поширеною проблемою в нашому суспільстві. Важливо, щоб постраждалі жінки та дівчата мали доступ до якісної соціальної, психологічної та медичної допомоги. Аби вони були інформаційно обізнані та головне не боялись про це говорити. Ми всі знаємо, що нині нам дуже необхідно працювати над своїм ментальним здоров'ям вчитись говорити на теми ,які болять та не приховувати в собі біль який може нашкодити і вам і оточуючим. Цей проєкт є важливим кроком у напрямку покращення цієї ситуації."

Учасники круглого столу також обговорили шляхи покращення співпраці між різними органами та інституціями, які надають допомогу постраждалим від сексуального насильства.

Важливою складовою заходу стала дискусія, де кожен з учасників мав можливість поділитися своїми знаннями, досвідом та практикою роботи з цією складною тематикою.

Головне що такі заходи сприяють досягненню консенсусу та напрацюванню ефективних методів роботи у сфері підтримки постраждалих від сексуального насильства.