Друк

Перший заступник голови районної державної адміністрації Наталія Даниленко інформує про впровадження реформ у районі

.

Протягом остнанніх років в Україні відбуваються реформи у багатьох галузях. І сьогодні можна бачити позитивні результати, досягнуті завдяки конструктивним змінам.

Останні два роки були періодом активних процесів децентралізації. Так на території району було утворено чотири об'єднаних територіальних громади, серед яких: Чижівська, Піщівська, Городницька та Брониківська. До їх сфери управління відійшло 26 шкіл, де навчаються понад 2300 учнів. Окрім того на території району було створено опорний навчальний заклад «Городницька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Новоград-Волинської районної ради Житомирської області».
Для створення матеріальної бази закладу за рахунок бюджетних і благодійних коштів було залучено майже 2 млн. грн. У 2018 році за рахунок коштів освітньої субвенції заплановано придбання обладнання для кабінетів математики і фізики на суму 719,6 тис.грн.
За рахунок коштів з державного бюджету у 2018 році на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» для учнів 1-х класів на суму понад 1 млн.грн. заплановано придбання сучасного обладнання і дидактичних матеріалів, яке ми маємо реалізувати до початку нового навчального року. Вчителі початкових класів і іноземних мов, які з 1 вересня будуть працювати у 1 класі, зараз проходять тренінги-навчання.
Для забезпечення підвезення вчителів і учнів до місця роботи та навчання, яке у районі здійснюється безкоштовно і забезпечено на 100%, за 2015-2017 роки за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у співфінансуванні із місцевими бюджетами районом придбано 3 шкільні автобуси, Городницькою і Чижівською ОТГ - по 1 автобусу. До 1 вересня 2018 року очікуємо на отримання ще одного автобуса.
За останні роки у закладах загальної середньої освіти району проведена значна робота щодо енергозбереження і енергозаміщення. За рахунок коштів місцевих бюджетів та залишків освітньої субвенції у сумі понад 5,8 млн.грн. переведено із газового опалення на тверде паливо котельні шкіл в смт Городниця, с.Броницька Гута, Нова Романівка, Сусли, Пилиповичі, с.Чижівка, проведено заміну твердопаливних котлів на сучасні у школах с. Колодянка, Велика Горбаша, Стрієва, Ярунь, Жолобне. На заміну вікон і дверей у школах с. Майстрів, Пилиповичі і Орепи використано понад 1,4 млн.грн.
За три останні роки багато було зроблено з питання розвитку дошкільної освіти у районі: відкрито типовий ДНЗ у с. Дідовичі, переведено у типові ДНЗ у с.Великий Молодьків, Колодянка і Пилиповичі, відкрито ДНЗ з короткотривалим режимом перебування у с. Федорівка і Барвинівка, відкрито додаткові групи дошкільнят у типових ДНЗ с.Кикова, Нова Романівка і у Суслівському ДНЗ з короткотривалим режимом перебування як філію у с.Івашківка.
Зараз ведуться роботи по переведенню у типовий ДНЗ у с.Гульськ. Реалізація даного проекту запланована у цьому році. Станом на сьогоднішній день уже було використано коштів з місцевих бюджетів – 2023,72073 тис.грн., з ДФРР – 991,421 тис.грн.
У 2017 році для ремонту доріг комунальної власності було використано 3,2 млн. грн та з початку 2018 року 402,5 тис грн з місцевого бюджету.
Протягом 2018 року на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення філією «Новоград-Волинська ДЕД» було проведено ямковий ремонт, а саме на автодорозі Новоград-Волинський –Курчицька Гута через с. Красилівка та Дідовичі –Кам'янка через Токарів загальна протяжність відремонтованих доріг складає 7,7 км, та з профілюванням доріг було проведено на дорогах загальною протяжністю на 15,7 км.
В 2018 році за кошти обласної державної адміністрації заплановане проведення капітального, поточного середнього і ямкового ремонту на автомобільних дорогах загального користування обласного та місцевого значення. На даний час приватним підприємством ВКФ УРАРТУ розпочато проведення ремонту автодороги Чижівка –Городниця.
Постійно діє районна програма соціальної підтримки громадян, які прибувають з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції на територію Новоград-Волинського району та військовослужбовців, працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, інших силових структур, проживаючих на території району, що брали участь у антитерористичній операції з 2014 року. Відповідно до зазначеної програми з районного бюджету проведені такі виплати:
- сім'ям загиблих військовослужбовців надано матеріальну одноразову грошову допомогу на загальну суму 298 тис.грн., в т.ч. для виготовлення та встановлення пам'ятників (18 осіб) на загальну суму 172,9 тис.грн., на поховання (25 осіб) на загальну суму 125,0 тис.грн.;
- військовослужбовцям, які брали участь в АТО (95 осіб) надано матеріальну допомогу на загальну суму – 106,2 тис.грн.;
- виготовлено та встановлено 14 меморіальних пам'ятних дошок загиблим учасникам АТО.
У районі функціонує створене у 2018 році комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новоград-Волинського району», яке об'єднує 77 лікувально-профілактичних закладів.
Заклад підключений до системи «Електронна реєстратура», яка впроваджена в Новоград-Волинському міськрай ТМО, що надає можливість пацієнтам отримання консультування на вторинному рівні, уникаючи черг.
Заклад приймає активну участь в реалізації урядової програми «Доступні ліки», станом на 18.05.2018 прийнято пацієнтів – 6200; виписано рецептів – 9878; кількість отоварених – 9356; використано коштів – 330618,00 грн.; відсоток виконання до річного плану – 41,65%.
Продовжується доукомплектування закладів охорони здоров'я обладнанням.
На виконання спільного наказу МОЗ України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №178/24 від 06.02.2018 «Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги» створений перспективний план формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в Новоград-Волинському районі, затверджено будівництво 3 нових амбулаторій загальної практики та сімейної медицини в с. Сусли, с. Орепи та смт Городниця, закінчується капітальний ремонт АЗПСМ с. Пищів.
Завдяки державній субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ в сумі 12364,1 тис.грн. у цьому році планується ремонт даху Чижівської ЗОШ, капітальний ремонт вуличного освітлення сіл, що входять до ОТГ, реконструкція системи теплопостачання школи в селі Пищів, капітальний ремонт дитячого садочка у селі Яворівка та смт Городниця.
Будь –яка реформа не дається швидко та легко. Задля її втілення у життя потрібно ще багато і злагоджено працювати. Та воно того варте. Адже саме через конструктивні реформи ми можемо збудувати омріяне майбутнє.