Друк

31 травня – Всесвітній день без тютюну

.

Життя людини часто супроводжується шкідливими звичками, серед найпоширенішених – вживання тютюну. Куріння викликає залежність, впливаючи на обмінні процеси в організмі, завдає непоправної шкоди здоров'ю. Куріння тютюну є однією з найбільш серйозних небезпек для здоров'я, які коли-небудь виникали в світі.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No Tobacco Day). Щороку ВООЗ і партнери відзначають цей День, привертаючи увагу до небезпек для здоров'я, пов'язані із вживанням тютюну та закликаючи проводити держави ефективну політику щодо зменшення масштабів споживання тютюну.
Споживання тютюну є одним з основних факторів ризику розвитку цілого ряду хронічних хвороб, включаючи рак, хвороби легенів і серцево-судинні захворювання. За даними ВООЗ в світі 90% смертей від раку легенів, 75% від хронічного бронхіту та 25% - від ішемічної хвороби серця обумовлені палінням. Незважаючи на це, споживання тютюну широко поширене у всьому світі.
Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в 21 столітті проблема тютюнопаління зникла. 21 століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. І глобальною метою Всесвітнього дня без тютюну є сприяння захисту нинішнього та прийдешніх поколінь не тільки від руйнівних наслідків для здоров'я, але також і від соціальних, екологічних і економічних лих, пов'язаних з вживанням тютюну і впливом тютюнового диму. Адже вживання тютюну є окремою найзначнішою причиною смерті, яку можливо попередити і в даний час.
Тютюнові вироби - це продукти, для виготовлення яких використовуються в якості сировини листя тютюну. До складу всіх таких виробів входить нікотин - психотропний компонент, що викликає сильне звикання. Тютюновий дим містить близько 4000 відомих хімічних речовин; принаймні 250 з них свідомо шкідливі для здоров'я і більш 50 викликають у людей рак. Близько половини всіх дітей у світі дихають повітрям, забрудненим тютюновим димом.
Більше 50 років тому стало відомо, що в листі всіх сортів тютюну містяться радіоактивні ізотопи. Інформація тривалий час приховувалася. Таким чином курець отримує не тільки великі дози речовин, що містяться в продуктах горіння, але і значне опромінення. Воно є ще одним канцерогенним фактором. У дітей грудного віку він викликає синдром раптової смерті. Через вплив тютюнового диму на вагітних у них народжуються діти з низькою масою тіла. Дослідження показують, що далеко не всі люди розуміють конкретну небезпеку для здоров'я, пов'язану з вживанням тютюну.
Великі збитки, втрачені життя – і все через ту цигарку, яка ніби – то надає вам насолоду, підносить настрій, а скоріше за все затьмарює голову і руйнує здоров'я. То хто сильніший: ви чи ота тоненька цигарочка, яка так смердить і не дає жити вам і тим, хто поруч з вами? Це має вирішити кожен для себе. Але знайте, якщо ви поважаєте себе, то перемога за вами.

Ксенія Адамівна Бусленко,
завідувачка наркологічним диспансером міськрайТМО