Друк

Будемо рекомендувати не затягувати з об’єднанням громад, бо мова йде про захист інтересів людей, – Петро Порошенко

.

Ті, хто ще не об'єднався у громади, не повинні затягувати цей процес, адже мова йде про інтереси людей.

На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко сьогодні, 5 квітня, під час спілкування з журналістами у рамках урядової наради з питань децентралізації.

«Реформа децентралізації є справою кожного громадянина України. Функції місцевої влади кардинально змінилися разом з можливостями. Раніше місцева влада – це була каса з виплати заробітної плати. Більше вони нічого зробити не могли. Сьогодні суспільство має можливість спитати з того, де реформа працює неефективно. Якщо реформа не йде, це означає, що місцева влада не хоче брати на себе відповідальність, бо тобі дається до 60% податків, але з тебе і питається. Якщо ти проти цього, то страждає громада. Агітаторами за об'єднання були ті перші громади, які створилися. Сьогодні достатньо приїхати до лідерів об'єднаних територіальних громад і подивитися, яким чином кардинально змінилося життя», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми будемо рекомендувати не затягувати з об'єднанням громад, бо мова йде про захист інтересів людей. Сьогодні випереджаючими темпами зростає зарплата на селі. Ми робимо програму сільської медицини, робимо пріоритет по освітній реформі. На селі має стати комфортно, гарно і світло», – наголосив Президент.

Також він додав, що ті керівники громад, які хочуть змін, мають можливість навчатися та переймати досвід.

«Кадри у громадах не є проблемою. У нас на сьогодні є 14 донорських програм, де навчають тих, хто хоче навчатися. Якщо керівник хоче працювати для людей, то ми його навчимо і дамо доступ до найкращих практик. А якщо він нічого не хоче змінювати, лише частину коштів роздати і купити голоси, а іншу частину покласти в карман, я буду противником такої децентралізації», – наголосив Петро Порошенко.