Друк

Радуйтеся щиро - нині Великдень в Україні

.

Вже Великдень від Бога спустився,
До людей ніжним словом вклонився,
В небі сонце вмивав крашанками,
Випікав хліб насушний пасками.
Як із давніх давен повелося,
Людям з вечора ще не спалося,
В Божі храми на службу ходили,
Захистить розум й серце просили.
На коліна щораз припадали,
Мир, здоров'я для рідних благали.
Поклонялись Всевишньому чемно,
Щоб прожити життя не даремно.

Юлія Хандожинська

Весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються із далеких країв птахи, земля одягається в зелень, квітнуть сади, перегукуються пташиним співом гаї. Прийшла весна! З пробудженням природи від зимового сну на нашій землі, в Україні, починається цикл народних весняних свят. На цей період припадає одне з найбільших після Різдва християнських свят – Великдень. Цей день вважається днем Воскресіння Ісуса Христа і має ще одну назву — Пасха.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено тематичну поличку «Радуйтеся щиро нині Великдень в Україні», на якій представлені книги, що розповідають про походження свята та народні традиції, висвітлюються національні особливості українських Великодніх свят. Тут ви дізнаєтесь, що потрібно покласти у великодній кошик, а господині віднайдуть смачні рецепти пасок, великоднього печива та красиві великодні декорації для своєї оселі. Прикрасили тематичну поличку вироби, виготовлені користувачами нашої бібліотеки.
Цікава інформація про свято розміщена в таких книгах:
- Українці: Свята. Традиції. Звичаї / Укладач І. Коверець. В книзі розповідається про національні особливості українських свят, традицій, звичаїв і пов'язаних з ними атрибутики, символіки з давніх часів до наших днів.
- Соломченко О. Г. Писанки Українських Карпат. Ілюстроване монографічне дослідження писанкового розпису і художньо стильових ознак образотворчого фольклору різних етнографічних регіонів Українських Карпат. Подано зразки писанкової орнаментики, технології розпису, способи виготовлення природних барвників, словники орнаментальних мотивів писанкового розпису.
- Народні ремесла. В книзі описані сучасні і забуті старовинні народні ремесла – гончарство, витинанки, вишивка, писанки. Детально викладено технологію виготовлення виробів. Книга гарно ілюстрована.

Запрошуємо усіх бажаючих до читального залу нашої бібліотеки переглянути книги, а також вітаємо всіх з Великодніми святами.
Нехай добро Вам зігріває серце,
Любов і віра в душі живуть,
Нехай у Вашому домі щастя
Назавжди ангели збережуть!
Бажаємо злагоди в родині
Благодаті Божої з небес
І хай по всій лунає Україні:
- Христос воскрес!
- Воістину воскрес!

Матеріал підготувала
бібліотекар читального залу
Віталіна Артеменко